‘El perfum del presseguer’, la novel·la guanyadora del IV Premi Empordà de Novel·la, a la Biblioteca de Palafrugell
Escrit per Ràdio Palafrugell el 9 de Novembre de 2021
- La presentació es farà el dimecres a les 7 del vespre a la Biblioteca de Palafrugell.
- Brauli Gascón s’inspirà amb la vida del seu avi, Modesto Puigdevall, per a escriure la novel·la.
Demà, dimecres 10 de novembre, a les 7 del vespre es presentarà la novel·la guanyadora del IV Premi Empordà de Novel·la, El perfum del presseguer de Brauli Gascón, a la Biblioteca de Palafrugell.
La novel·la s’inspira en la vida de Modesto Puigdevall, l’avi de l’autor, que va viure exiliat en països com França o Mèxic. En aquests, va conèixer personatges importants com Pancho Villa, Emiliano Zapata, Antonio Machado o Rubén Darío, entre d’altres. Ho explica l’autor del llibre, Brauli Gascón.
Tot i basar-se en fets reals i la vida del seu avantpassat, Gascón explica que no és una biografia perquè conté part de ficció.
A més, cada capítol acaba amb una recepta en honor a la professió del seu avi. També afegeix que el menjar permet explicar com es vivia aquell moment i quina era la disponibilitat d’aliments.
Encara que Modesto Puigdevall va morir quan Brauli Gascón era petit, l’autor sempre havia sentit explicar les vivències del familiar. A més, el fet de viure a Mèxic va influir en la gastronomia de casa seva i la música que escoltaven.
10 anys per a redactar la novel·la
Per escriure el llibre, Gascón recopil·là tot el que li havien explicat, ho contextualitzà en el temps i viatjà fins als països on el seu avi va viure, per a contrastar-ho. Un procés que, tot i requerir-li 10 anys de feina, li va ser gratificant.
Treballar en restaurants importants li va permetre conèixer personalitats influents
Sobre el fet que Modesto Puigdevall conegués tantes persones influents, és perquè va marxar amb 10 anys a París on començà a treballar en un restaurant rellevant del moment, en el qual hi acabà com a cap de sala. En aquest, hi menjaven les personalitats amb les quals va mantenir contacte. Per exemple, va fer-se amic d’un general mexicà a qui va acompanyar a Mèxic durant la Revolució. Allà va treballar en el restaurant més important de cuina francesa.
El perfum del presseguer, guanyador del Premi Empordà de Novel·la 2021
Per altra banda, Brauli Gascón va decidir presentar-se en un premi quan, a causa del confinament, no podia fer presentacions. Afirma que va estar molt sorprès en rebre el reconeixement i que es mostra molt content poder donar a conèixer les vivències del seu familiar.
Per acabar, recordar que demà hi haurà la presentació del llibre a la Sala Polivalent de la Biblioteca de Palafrugell. Les entrades són limitades i requereixen la inscripció prèvia a la Biblioteca o al telèfon 972 30 48 09.
Es pot recuperar la conversa íntegra amb Brauli Gascón a continuació.