Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


El Museu del Suro inaugura una exposició sobre les fonts de Palafrugell

Escrit per a 1 d'Abril de 2023

  • L’exposició s’organitza conjuntament entre el Museu del Suro de Catalunya i l’Agrupació Excursionista de Palafrugell. S’inaugurarà el diumenge, 2 d’abril a les 12 del migdia.
  • La mostra es podrà veure fins al 27 de maig.

El Museu del Suro de Catalunya i l’Agrupació Excursionista Palafrugell inauguren l’exposició Si vols aigua ben fresca… a la font has d’anar. L’acte inaugural tindrà lloc el diumenge, 2 d’abril a les 12 del migdia. La mostra combina una selecció de textos, fotografies i objectes per ensenyar com ha canviat el lleure a les fonts amb el pas del temps.

Les fonts eren espais que es cuidaven comunitàriament i els propietaris adinerats les mantenien per a l’ús de tothom, com la font de la Teula, arranjada per la família Barris a principis del segle XX. L’aigua era molt apreciada i, fins i tot, els antics tapers se la feien portar en càntirs a les fàbriques. També, es va comercialitzar l’aigua de les més abundoses, com la de la font d’en Xeco a mitjans del segle XX o la d’en Cruanyes, que es venia a 10 cèntims el càntir. Fins a la dècada dels anys 80, es repartia en garrafes de vuit litres.

De les vint-i-vuit fonts que va parlar Josep Pla a El meu poble, actualment només en ragen una desena i algunes de forma testimonial. És el que queda d’un patrimoni històric i natural que, a poc a poc, s’ha anat perdent. L’exposició proposa prendre consciència de la situació i recollir el record del patrimoni.

Durant els anys 90, l’Agrupació Excursionista Palafrugell va dur a terme una campanya de neteja de fonts, desenterrant literalment algunes que estaven a punt de perdre’s. Després de trenta anys, a la primavera del 2020 va néixer el Projecte Fonts de l’Agrupació, una iniciativa que ha portat a terme tasques de recerca documental i sobre el terreny per tal de situar i avaluar l’estat de les fonts del terme municipal de Palafrugell. En parla el president de l’agrupació, Carles Compaña.

Mone Serra, responsable del Projecte Fonts, destaca que l’exposició és un homenatge a la generació que va començar fa trenta anys i tota la gent que s’estima molt el poble.

A més, la majoria de fonts se situen en terrenys de propietat privada. Per aquest motiu, quan va començar el projecte l’agrupació va demanar la col·laboració d’entitats i administracions i ja es prepara un conveni amb l’àrea de Medi Ambient de Palafrugell.

Per altra banda, les fonts de Llofriu formen part del territori gestionat pel Consorci de les Gavarres. Les actuacions previstes pel projecte contribuirien en reivindicar el patrimoni natural i cultural als voltants de l’aigua per donar a conèixer els ecosistemes.

L’exposició compta amb fotografies realitzades per Josep Maria Garcia Batlle i amb entrevistes realitzades sobre el territori que mostren com ha canviat, en tots els sentits, la relació de la població amb les fonts i l’ús dels espais naturals. Es podrà veure fins al 27 de maig.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *