Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


El Museu de la Pesca publica un manuscrit inèdit sobre la pesca a l’Empordà a inicis de segle XX

Escrit per el 22 de Novembre de 2020

  • Es tracta del llibre titulat “Notes per a un manual de la pesca a l’Empordà” basat en el manuscrit redactat per Francesc de Villanueva el 1927.
  • Villanueva va recórrer el territori entre l’Escala i el Cap de Creus per recopilar tota mena d’informacions sobre l’activitat pesquera. Aquella feina va desembocar en la redacció del manuscrit on es descriuen instruments i tècniques de navegació, orneigs de pesca, així com el vocabulari dels mariners empordanesos.
  • Aquest nou llibre ja es pot adquirir a la llibreria del Museu de la Pesca. La nova publicació  forma part de la col·lecció “Promediterrània”, on el Museu de la Pesca posa de relleu, una vegada més, el seu compromís amb la preservació i difusió del patrimoni documental marítim i pesquer.

El Museu de la Pesca ha publicat un manuscrit inèdit sobre la pesca a l’Empordà d’inicis de segle XX. Aquest llibre porta com a títol “Notes per a un manual de la pesca a l’Empordà”, i es basa en un manuscrit escrit el 1927 per Francesc de Villanueva, estiuejant de Cadaqués i enamorat de l’Empordà.

Villanueva, gran observador i etnògraf apassionat de la vida quotidiana de la gent de mar, va recórrer a inicis de segle XX el territori entre l’Escala i el Cap de Creus per recopilar tota mena d’informacions sobre l’activitat pesquera. Aquella feina va desembocar en la redacció d’un manuscrit de 118 pàgines on l’autor descriu amb tota mena de detalls els instruments i les tècniques de navegació, els ormeigs de pesca, el vocabulari dels mariners empordanesos i la idiosincràsia de la gent de mar del territori.

Aquest manuscrit va estar oblidat fins que l’investigador Pep Vila el va descobrir l’any 2018 entre el fons documental de Firmo Ferrer, cronista de Cadaqués. Més tard s’ha descobert una altra versió a l’Arxiu Històric de l’Escala, també inèdita, amb la qual s’ha pogut completar els buits existents en el primer manuscrit.

Coberta del llibre

La transcendència del document per a l’etnologia i la història marítima ha motivat que, un cop descobert, el Museu de la Pesca en faci la publicació. El resultat és el treball conjunt dels investigadors Enric Prat, Pep Vila, Lurdes Boix i Alfons Garrido, els quals s’han encarregat de transcriure i anotar el manuscrit original, així com d’incloure estudis de contextualització del territori i de l’activitat pesquera de l’època i de redescobrir la biografia del seu autor, fins ara desconeguda. Alfons Garrido, documentalista del Museu de la Pesca de Palamós, ens explica els orígens d’aquesta troballa

Alfons Garrido ens explica quina transcendència té el manuscrit de Francesc de Villanueva.

L’edició corre a càrrec a la Fundació Promediterrània, amb la participació de la Càtedra d’Estudis Marítims de la Universitat de Girona, sota la coordinació de Documare: Centre de Documentació de la Pesca i el Mar i la col·laboració del Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala. La publicació ha comptat també amb un ajut de la Generalitat de Catalunya mitjançant el Departament d’Agricultura Ramaderia Pesca i Alimentació i a la UE Fons Europeu Marítim i de la Pesca, concedit pel GALP Costa Brava en la convocatòria 2020.

Amb aquest nou llibre publicat dins de la col·lecció “Promediterrània”, el Museu de la Pesca posa de relleu, una vegada més, el seu compromís amb la preservació i difusió del patrimoni documental marítim i pesquer, tot posant-lo a disposició de la ciutadania i de la recerca en ciències socials com una nova eina per interpretar la història de la pesca marítima del país.

La presentació del llibre, prevista per aquest mes de novembre i dins del cicle Pesca i Ciència de la Càtedra d’Estudis Marítims, s’ha posposat a l’espera que la situació de la pandèmia permeti fer-ho amb total seguretat. Amb tot el llibre “Notes per a un manual de la pesca a l’Empordà”, ja es pot adquirir a la llibreria del Museu de la Pesca per un preu de 10 €.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).