Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


El Life Biorgest inverteix en la millora de la biodiversitat al Baix Empordà

Escrit per el 11 de Febrer de 2021

  • Finalitzen els treballs demostratius, dels quals se n’estudiarà la seva evolució durant els propers mesos
  • Les intervencions s’han fet a boscos especialment seleccionats del Parc Natural d’El Montgrí, les Medes i el Baix Ter

Aquest mes s’estan finalitzant els treballs silvícoles rodals demostratius del Baix Empordà. Són unes intervencions repartides en quatre boscos de pi blanc a Torroella de Montgrí, dins del Parc Natural d’El Montgrí, les Medes i el Baix Ter. A la fase inicial del projecte, en aquests rodals s’hi va dur a terme un diagnòstic. Al llarg dels darrers mesos s’hi han executat diferents treballs forestals, que integren mesures de millora de la biodiversitat.

A Ràdio Palafrugell n’hem parlat abastament amb en Mario Beltrán, enginyer de forests del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya .

Algunes actuacions són l’eliminació d’espècies exòtiques, l’increment de la quantitat de fusta morta, respectar una part dels arbres més grans o afavorir la regeneració obrint clarianes en boscos més madurs, entre d’altres.

Aquestes feines formen part dels treballs silvícoles als 22 rodals demostratius del projecte Life Biorgest. Són intervencions repartides en zones boscoses de 10 comarques catalanes i 4 àrees d’Occitània. Les finques demostratives es troben a la Selva, Barcelonès, Garrotxa, Vallès Oriental, Vallès Occidental, Baix Empordà, Maresme, Bages, Baix Llobregat i Osona. A més, també a les zones de la regió d’Occitània.

El projecte compta amb 6 altres rodals que s’han deixat evolucionar a dinàmica natural, als quals no s’ha realitzat cap actuació silvícola, servint així com a rodals de referència. Els 28 rodals demostratius són representatius dels boscos mediterranis, com les pinedes de pi blanc, els alzinars i les rouredes. Es troben en hàbitats forestals d’interès comunitari, inclosos en Xarxa Natura 2000 de Catalunya i Occitània.

El desplegament d’aquestes pràctiques, juntament amb d’altres mesures innovadores en la planificació i gestió forestal actual, ha de servir per integrar la millora de la biodiversitat. I aquesta, tal com persegueix el projecte Life Biorgest, ha de ser compatible amb la sostenibilitat econòmica de la gestió forestal, per garantir la persistència d’aquestes masses boscoses i la seva adaptació al canvi climàtic.

Un altre objectiu del projecte és sensibilitzar la societat sobre la importància de millorar la biodiversitat amb una gestió forestal sostenible. Aquesta ha d’evitar l’abandonament rural i permeti millorar la vitalitat dels boscos, perquè constitueixin un ecosistema ric i resilient a les condicions climàtiques adverses.

Cinc anys de projecte, però amb una mirada a llarg termini

D’aquestes actuacions forestals que ara s’acaben se’n generaran un seguit d’indicadors socioeconòmics i de conservació de la biodiversitat per avaluar-ne l’èxit. Una de les eines amb les quals es compta per fer el seguiment és una nova versió de l’Índex de Biodiversitat Potencial (IBP), que s’està desenvolupant, en el marc del projecte adaptant-la al context mediterrani, un instrument de suport a la planificació i la gestió forestal.

La fase final del projecte de millora de la biodiversitat als boscos mediterranis contempla la integració de les tècniques i mesures desenvolupades. Ho fan des de les polítiques i normatives específiques que regeixen la gestió dels boscos mediterranis, així com la transferència als propietaris, gestors, empreses i administració forestal per tal de promoure la seva adopció i garantir-ne la continuïtat. En Mario ressalta que, tot i que el bosc podria estar molt millor, s’hi està fent bona feina malgrat el canvi climàtic, i que no ens hem de donar per satisfets amb la feina feta.

El Life Biorgest, que té una durada de cinc anys, està coordinat pel Consorci Forestal de Catalunya i hi participen com a socis el Centre de la Propietat Forestal (CPF), el CREAF, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) i el Centre National de la Propriété Forestière (CRPF), a França.

“S’ha de facilitar l’entesa entre el món de la conservació i el de la gestió del bosc”

El projecte compta amb el recolzament financer del programa LIFE de la Unió Europea, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i els propis socis. Life Biorgest integra un equip pluridisciplinari de propietaris forestals, administració, científics i experts del món de la conservació i gestió forestal del bosc. El mateix Mario Beltrán ens explica que podem fer la gent de peu per comprendre i ajudar la feina que fan amb projectes com Life Biorgest.

Aquest caràcter transversal, que ha de facilitar l’entesa entre el món de la conservació i el de la gestió del bosc, fa del projecte Life Biorgest un referent a la conca mediterrània. I tot i que el projecte es desenvolupa a Catalunya i França, la seva experiència demostrativa serà replicable al conjunt de l’arc mediterrani, on fins ara hi ha molt poques experiències en aquest camp.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).