Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


El Foc de la Bisbal al Museu del Suro

Escrit per a 15 de Novembre de 2019

  • El periodista i activista Toni Strubell explica el fets i personatges de la principal revolta republicana empordanesa del XIX

Aquest dissabte 16 de novembre es parlarà del Foc de la Bisbal al Museu del Suro. Així, coincidint amb els fets que van tenir lloc fa 150 anys a la capital de la comarca, Toni Strubell xerrarà, entre d’altres de Pere Caimó.

A les 19h l’auditori del Museu acollirà la conferència “Als 150 anys del Foc de la Bisbal. Fets i personatges de la principal revolta republicana empordanesa del XIX”.

El Foc de la Bisbal va ser la insurrecció armada més contundent i llegendària del segle XIX a Girona. Va tenir lloc el 6 d’octubre de 1869 i el van protagonitzar els republicans federals aixecant-se contra el govern espanyol. La revolució va venir donada per indignació que sentien per la deriva monàrquica i autoritària de la “revolució” del general Prim. En aquest sentit, Prim va permetre l’exportació del suro en brut. Així, s’amenaçava de ple la indústria més important de l’Empordà. Així doncs, un fet que va encendre les comarques sureres contra el mal govern de Madrid.

Reivindicar la figura de Pere Caimó

Toni Strubell és l’autor d’una dotzena de llibres sobre temes de país, periodista, activista i ex-diputat al Parlament de Catalunya. Ha col·laborat amb el diari El Punt Avui.

Actualment forma part del Grup Promotor del Bicentenari de Pere Caimó i 150è Aniversari del Foc de la Bisbal. En aquest sentit, el proper 23 de novembre oferirà una nova activitat al Museu. Així, a través d’un monòleg interpretat per l’actriu Carme Sansa es pretén recuperar les figures de Caimó i Isabel Vila en base als escrits que deixaren els historiadors Àngel Jiménez, Josep Clara, Francesc Ferrer i Jordi Frigola. En aquest cas el preu per assistir a l’acte és de 10€.

Així doncs, arriben dos caps de setmana seguits en els que es parlarà del Foc de la Bisbal al Museu del Suro, coincidint amb els 150 aniversari d’aquests fets.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *