Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


El Consell d’Alcaldies del Baix Empordà es reuneix per tractar la gestió d’acollida dels refugiats ucraïnesos

Escrit per el 6 d'Abril de 2022

  • Avui dia la comarca ha atès a més de 700 persones refugiades de la guerra d’Ucraïna.

El passat dijous la Sala de Plens del Consell Comarcal del Baix Empordà va acollir una sessió extraordinària urgent del Consell d’Alcaldies amb l’objectiu de tractar la gestió d’acollida de les persones refugiades d’Ucraïna. La reunió va comptar amb la participació del president del Consell Comarcal, Joan Manel Loureiro; la directora dels Serveis Territorials d’Igualtat i Feminismes a Girona, Marta Casacuberta i alcaldes i alcaldesses d’arreu del territori.

L’esclat del conflicte bèl·lic i l’inici de la invasió militar d’Ucraïna per part de Rússia el passat 24 de febrer ha provocat l’existència d’una afluència massiva de persones desplaçades procedents d’Ucraïna que s’han vist obligades a fugir del seu país.

Per donar resposta a les persones que arriben al Baix Empordà buscant refugi, el Consell Comarcal, amb coordinació amb el Departament d’Igualtat i Feminismes de comarques gironines ha establert els primers circuits d’acollida i derivació en l’àmbit municipal. A la pàgina web del Consell Comarcal s’ha creat un espai on es va penjant tota la informació rellevant i contrastada referent al procés d’acollida de persones refugiades de la crisi d’Ucraïna.

Pel que fa als municipis més grans de 5.000 habitants, com Palafrugell, Sant Feliu de Guíxols, Palamós, Castell-Platja d’Aro, Torroella de Montgrí, Calonge i la Bisbal d’Empordà han establert un circuit de derivació propi i una persona referent s’encarregarà de fer la primera atenció a les persones que arribin, de manera coordinada amb el Consell Comarcal.

Roser Massaguer, representant de Palafrugell

Per part de l’Ajuntament de Palafrugell hi va assistir la Roser Massaguer, regidora delegada de Benestar Social, Civisme i Mediació i Habitatge. Va destacar-nos com s’ha treballat per atendre l’arribada dels refugiats.

En el cas dels municipis més petits, també de Santa Cristina d’Aro, el referent serà el Servei d’Acollida Comarcal del Baix Empordà. El circuit de derivació és enviar un correu electrònic a acollida@baixemporda.cat amb el nom i cognoms, telèfon, municipi de residència i còpia escanejada del passaport de tota la unitat familiar (si és possible) i si tenen alguna persona referent aquí que parli l’idioma.

Alhora, i atès que l’entitat de referència en temes de refugi és Creu Roja, s’ha establert una coordinació amb les diferents assemblees locals de Creu Roja per tal de donar cobertura en l’atenció jurídica i canalitzar les demandes per acollir-se al Programa de refugi.

Roser Massaguer va destacar també les paraules de Marta Casacuberta, directora dels Serveis Territorials d’Igualtat i Feminismes a Girona, qui va agrair la feina que estan fent els tècnics d’acollida i de serveis socials que tenen les entitats locals, així com la tasca d’altres departaments de la Generalitat, com els d’Educació i Salut, que també estan responent a aquesta situació important d’arribada massiva de persones a la nostra demarcació.

Joan Manel Loureiro, president del Consell Comarcal

Per la seva banda, Joan Manel Loureiro, president del Consell Comarcal del Baix Empordà, va destacar l’exposició feta per la Marta Casacuberta, i va insistir en els temes de vivenda i infantesa.

El president també va posar en relleu que “des de les àrees de Benestar Social i d’Ensenyament s’està treballant de valent per agilitzar el procés d’escolarització dels nens i nenes ucraïnesos, oferint-los també beques menjador i de transport“. Va qualificar la reunió de molt profitosa.

Al llarg d’aquestes setmanes, l’Àrea d’Acollida del Consell Comarcal ha estat treballant en diferents accions relacionades amb l’acollida de persones provinent d’Ucraïna, entre elles es destaca la creació d’una taula d’emergències, l’assessorament en els casos d’acolliments per part de famílies, la iniciació de la contractació d’un traductor d’ucraïnès, la dinamització d’espais de trobada de famílies ucraïneses que ja vivien al territori amb famílies nouvingudes, entre altres.

Avui dia, pel que fa al territori que engloba l’Àrea Bàsica de Serveis Socials del Consell Comarcal, s’han atès un total de 453 persones, sense tenir en compte les persones que s’han atès des de Palafrugell (88 persones) i Sant Feliu de Guíxols (217 persones).


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).