El comissari de la Biennal de Fotografia, Enric Bruguera, presenta l’exposició fotogràfica de Pere Palahí
Escrit per Ràdio Palafrugell el 11 d'Agost de 2020
- Pere Palahí, banquer i fotògraf d’afició, retracta la societat palafrugellenca dels anys 30
- Les seves imatges estan ubicades en dos llocs diferents: al teatre municipal i a la biblioteca
La Biennal Xavier Miserachs, que aquest any celebra la seva onzena edició, ha treballat conjuntament amb l’ajuntament de Palafrugell en l’edició de les fotografies de Pere Palahí Bach Esteve, un banquer i fotògraf d’afició que va plasmar la societat de Palafrugell als anys 30 amb la seva càmera.
L’exposició Retrats de la felicitat efímera (1928-1939) està ubicada en dos llocs diferents: al teatre municipal i la biblioteca. Es tracta d’un recull de les imatges d’aquest autor amb una breu explicació sobre el fotògraf i del context en què va fer aquestes fotos.
El comissari de l’exposició, Enric Bruguera, ens explica que Pere Palahí era banquer. Va ser director de la sucursal del Banc de Catalunya a Palafrugell des de molt jove, amb 25 anys, i tenia una càmera. A finals dels anys 20 les càmeres fotogràfiques eren objectes cars i exclusius. Per aquest motiu, com explica Enric Bruguera, la majoria d’imatges que es conserven de l’època solen ser fotografies fetes en estudis.
El que fa especial la col·lecció de Pere Palahí, però, és que està formada per fotografies de les persones més properes a ell fetes a l’exterior. Familia i amics queden retractats en excursions a la muntanya o a la platja. L’espontaneïtat de les seves imatges és el que més crida l’atenció.
No obstant, l’equip d’edició va determinar un abans i un després respecte a les imatges fetes a partir del 1935. Amb la guerra civil, el material fotogràfic escassejava i es conserven molt poques imatges d’aquells anys foscos. L’exposició acaba just al final de la guerra civil, amb una desfilada franquista pels carrers de Palafrugell.
Per acabar, el comissari valora molt positivament l’obertura de la Biennal al públic. A més a més, destaca que s’han seguit totes les mesures de prevenció i no suposen cap inconvenient. Els espais de les exposicions de Leopoldo Pomés, Cristina García Rodero i altres són molt amplis i admeten fins a 50 persones a l’hora. El recull d’aquesta onzena edició es pot adquirir per 5 € al Teatre Municipal.