Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


“Construccions identitàries”, exposició de fotografia al Museu del Suro

Escrit per a 21 de Gener de 2022

  • El Museu del Suro de Catalunya acull “Construccions identitàries”, una exposició fotogràfica de Mar C. Llop que mostra l’evolució de les persones trans*.
  • La mostra, organitzada per l’Espai LGTBI de l’Àrea de Benestar Social de l’Ajuntament de Palafrugell i el Museu del Suro de Catalunya, s’inaugura demà dissabte 22 de gener, a les 19 h i es podrà veure fins al 20 de febrer. 

La programació anual d’exposicions temporals del Museu del Suro, proposa la difusió de diverses temàtiques, patrimonials, artístiques, de caràcter divulgatiu i també social. Des del Museu manifesten la seva creença en el paper fonamental dels museus com a espais oberts al servei de la comunitat, moderns, lluny d’imaginaris exclusivament masculins, blancs, classistes i heterosexuals. Museus que amb les seves accions responguin a les preocupacions col·lectives, generin coneixement sobre narratives invisibilitzades per així contribuir a la transformació social.

Activisme trans a “Construccions Identitàries

Construccions Identitàries n’és un bon exemple. Una exposició que té al darrere un llarg recorregut, amb molta repercussió mediàtica. Neix el 2013, a través d’un projecte on la comissària es planteja transitar per presentar-se davant el món en femení. Al mateix moment que comença amb l’activisme trans*, coneix discursos d’altres persones divergents del gènere, persones que l’acompanyen en aquesta experiència mostrant-se en imatge i paraula.

A partir d’aquí van néixer diverses línies de treball al mateix temps: EnTrànsit, Persones, Conceptes i Vincles. El 2017 es va publicar el llibre Construccions Identitàries – Work in progres amb 10 representacions de EnTrànsit, 54 Persones, 15 Vincles i 28 Conceptes. N’hem parlat amb l’autora, i comissaria de l’exposició, Mar Llop.

L’exposició plasma a través d’imatges i textos els sentiments, el camí, les realitats, els pensaments, els debats de les persones transgènere des que neixen condicionades per l’aparell reproductor i per la dicotomia física i se’ls adjudica un gènere: home o dona. Es vol expressar l’evolució d’aquells cossos que no es reconeixen en el gènere adjudicat, així com el trànsit i els canvis que experimenten en el procés i la construcció i d’un cos en el qual cadascú se senti còmode.

Mar C. Llop

Fotografia i activismes social

La fotògrafa i activista Mar C. Llop va estudiar fotografia a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya i realització de vídeo al Centre de la Imatge. L’any 1996 va muntar el seu primer estudi, i des d’aleshores treballa en el món editorial i publicitari. Activista de l’associació de persones trans* Generem!, ha estat vicepresidenta de la federació LGTBI.CAT. Presidenta des de la seva creació el 2015 fins a mitjans del 2018, sent-ne portaveu al Consell LGTBIQ de Barcelona i al consell Nacional. Així mateix, forma part de la plataforma Trans*Forma la Salut, organització que ha aconseguit canviar el protocol d’atenció a les persones trans*.

L’exposició compta amb el suport de l’Associació Trans*Generem!, l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat. La programació inclou un seguit d’activitats per a públic general a més d’activitats per a centres educatius (4t d’ESO).

  • Dissabte, dia 22 de gener a les 7 de la tarda, inauguració i visita comentada a càrrec de Mar C. Llop comissària de la mostra.
  • Dissabte, dia 5 de febrer a les 7 de la tarda, projecció de la pel·lícula “Famílies Trans” Entrada lliure i reserva prèvia al 972 30 78 25.
Mar Llop ens parla d’aquest film, del qual n’és l’autora

Horari del Museu del Suro de Catalunya
De dimarts a divendres de 10.00 a 13.00 i de 16.00 a 19.00 h.
Dissabtes de 10.00 a 14.00 i de 17.00 a 20.00 h 
Diumenge i festius de 10.00 a 14.00 h

Per a més informació i reserves:
Museu del Suro de Catalunya
Tel. 972 30 78 25
www.museudelsuro.cat info@museudelsuro.cat

Cartell de l’exposició

Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *