Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Comença la campanya gastronòmica Es Niu, que fa 25 anys

Escrit per el 11 d'Octubre de 2022

• La campanya s’allarga fins al pont de desembre, amb la participació de 8 restaurants del municipi que oferiran aquest plat típic de la cuina local.

Un any més, l’Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell (IPEP) organitza la campanya gastronòmica “Es Niu”, la qual arribarà a la seva 25a edició.

Enguany s’allargarà la campanya que començarà el 14 d’octubre i finalitzarà l’11 de desembre, amb un total de 8 restaurants de Palafrugell que ofereixen aquest plat emblemàtic de la cuina local. 

Aquest 2022 els establiment participants són: els restaurants L’Arc, La Xicra, Pa i Raïm, Xadó i Xup Xup de Palafrugell; els restaurants Hotel Casamar i Hostal Sa Teula a Llafranc; i finalment el Restaurant Es Portió (Hotel Hostalillo), de Tamariu. El menú que ofereixen consta d’un vermut amb tres tapetes com a entrant, Es Niu, postres de recuit, vi, aigua i cafè, a partir de 40 euros, segons l’establiment.

Tothom que degusti el menú obtindrà un tiquet per visitar les exposicions de la Fundació Josep Pla, la Fundació Vila Casas i del Museu del Suro, així com el Dipòsit Modernista de Can Mario, vàlid fins el 31 de gener de l’any vinent.

Novament es manté l’aposta per fer que “Es Niu” arribi a totes les cases de Palafrugell i rodalies que vulguin recuperar, o simplement provar, el sabor d’un dels nostres plats més tradicionals. Amb aquest objectiu, els restaurants que participen de la campanya enguany també ofereixen la possibilitat que la gent s’endugui a casa racions preparades d’aquest plat exquisit. 

Es Niu, un dels plats més emblemàtics de la cuina local

“Es Niu” és un plat molt antic, d’origen palafrugellenc. Antigament, es tractava d’un plat de quaresma i es feia amb tripa de bacallà, ou dur, peixopalo i patata. En els seus inicis no s’hi posava carn. Amb el temps es va anar enriquint; els pescadors van afegir-hi sèpia i els surers el van completar amb aviram de cacera i fins i tot salsitxes. 

Aquest és un plat d’hivern, que les colles de surers de Palafrugell solien anar a menjar els dilluns a la barraca.

La preparació d’aquest plat és molt llarga; és per aquesta raó que, habitualment, no es troba a la majoria de cartes dels restaurants, i en tot cas cal encarregar-lo. Per aquest motiu és important remarcar la col·laboració dels restaurants que ens ofereixen, un any més, la possibilitat de gaudir d’aquest plat excepcional.    


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).