Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Comença el segon curs escolar en pandèmia

Escrit per el 13 de Setembre de 2021

  • Els centres comencen amb pocs canvis als protocols i la urgència d’abordar la salut mental dels alumnes
  • Els centres també notaran la davallada demogràfica –hi haurà 2.000 alumnes menys en total–, així com les nefastes conseqüències emocionals de la pandèmia.

Laia Vicens (Diari Ara) / Rafel Corbí (Ràdio Palafrugell)

Avui dilluns, amb les mateixes ganes i molta menys incertesa que el setembre passat, comença el nou curs escolar. Fa un any va arrencar el curs més dificil per a tothom. Després de sis mesos d’escoles tancades i un confinament especialment dur per als petits. Els dubtes i els temors per a la reobertura van marcar els primers compassos del curs, que, tot i els confinaments, va acabar amb un èxit gens menyspreable: les escoles van obrir des del primer dia fins a l’últim. No tots els països del nostre entorn poden dir el mateix.

Impacte de les vacunacions

Però en un any han canviat moltes coses. La més important és que gairebé tres de cada quatre persones a Catalunya estan vacunades contra el covid, i això tindrà un impacte directe a les aules i als protocols sanitaris. Els centres també notaran la davallada demogràfica –hi haurà 2.000 alumnes menys en total–, així com les nefastes conseqüències emocionals de la pandèmia. Hi ha altres coses que no han canviat gens: el sector educatiu segueix esperant més finançament a l’etapa dels 0 a 3 anys i el desplegament del decret de l’escola inclusiva.

El canvi principal és que els vacunats no s’hauran de confinar. La novetat és que els alumnes que estiguin vacunats amb la pauta completa no hauran de confinar-se quan es detecti un positiu a la seva classe.

Menys alumnes de primària

Aquest dilluns comencen les classes 1.561.627 alumnes, 2.173 menys que el curs passat. La caiguda de la natalitat manté la tendència a la baixa a infantil (6.000 infants menys) i a primària (9.500 menys), i deixa una xifra inèdita fins ara: per primera vegada l’ESO perd alumnat (3.800 menys). En canvi, els estudiants de batxillerat es mantenen estables, i el gran creixement es produeix a la formació professional, amb gairebé 10.000 noves incorporacions.

Trastorns causats per la pandèmia

El curs passat va ser un curs d’emergència educativa. Aquest serà el curs de l’emergència emocional, per ajudar a tancar les ferides que ha causat la pandèmia: s’han detectat més trastorns alimentaris, més dificultats per socialitzar-se, més ansietats i depressions, més intents de suïcidi. Per preservar el benestar emocional, el departament engega un pla de salut mental, la primera mesura del qual serà passar un qüestionari a tots els alumnes per saber el seu estat d’ànim.

Pel que fa a Palafrugell, abans de poder saber els números exactes en cosa d’un parell de dies, hem volgut copsar l’actualitat. Ho hem fet de la mà de l’Àrea d’Educació i de diferents centres educatius del municipi. Així ens ho han explicat al matinal de Ràdio Palafrugell

Mònica Alcalà, regidora d’Educació
Clàudia Soler, directora del Carrilet
Roser Fiego, directora del Pi Verd
Paqui Cruz, directora del Barceló i Matas
Imatge del Prats de la Carrera
Foto: Nerea Cabello

Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).