‘Caimó’ de Toni Strubell a la Biblioteca de Palafrugell
Escrit per Ràdio Palafrugell el 2 de Desembre de 2021
- Amb la intenció de conèixer més sobre el rerefons històric de Caimó, contactem amb l’autor de l’obra Toni Strubell.
- La presentació tindrà lloc avui a les 19 h a la Biblioteca Municipal de Palafrugell. Amb la presència de l’historiador Quim Nadal.
El Matinal de Ràdio Palafrugell dedica una nova pausa a la presentació del llibre Caimó. L’indiano revolucionari del filòleg i polític Toni Strubell. La presentació tindrà lloc avui a les 19 h a la Biblioteca Municipal de Palafrugell. Strubell destaca que el personatge de Caimó és encara molt desconegut, tot i les grans fites que va fer per Catalunya.
Per començar, l’autor Toni Strubell ens fa cinc cèntims del context històric de la novel·la. Es tracta d’una història que es desenvolupa a la província de Girona amb Caimó com a protagonista: el diputat més votat durant el sexenni democràtic del segle XIX.
Caimó, el gran lluitador de la democràcia i la república al nord de Catalunya
L’indiscutible líder de la democràcia i la república a la Girona empordanesa, és un personatge desconegut per la història actual. Tot i que no va estar sempre així: L’any 1908 -30 anys després de la seva mort-, va ser el protagonista d’un dels més grans homenatges celebrats a Sant Feliu de Guíxols, municipi on va ser alcalde.
Preguntat sobre el gènere de l’obra, Toni Strubell la presenta com una novel·la històrica. Defensa que representa “la història d’una manera més real que no ho fa la història” a causa del seu toc psicològic i el recurs de la memòria popular.
D’entre el procés de creació, Strubell destaca el treball d’arxiu històric a través de cròniques com les d’Àngel Giménez o Carles Rahola. Altrament, aprofita per avançar la presència en la presentació de Quim Nadal, l’historiador que va escriure la primera biografia de Caimó l’any 1975.
Caimó, protgonista d’uns “fets extraordinaris” i desconeguts
Per altra banda, preguntem a l’autor sobre l’origen del personatge i la descripció com a “indiano revolucionari”. A continuació, l’autor explica que Caimó va viure durant vint-i-vuit anys a Puerto Rico abans d’arribar al port de Sant Feliu de Guíxols i convertir-se en el líder republicà que va ser.
Preguntat sobre com un personatge tan important per la història catalana com Caimó ha caigut en l’oblit, Strubell recorda una de les obres de Carles Rahola. Concretament el llibre Vides heroiques de l’any 1932. Un llibre on Rahola va sorprendre la societat, recordant a Caimó com “un dels grans herois de la història de Catalunya”.
Per concloure, recordar que la presentació tindrà lloc avui a les 19 h a la Biblioteca Municipal de Palafrugell. De la mà de l’autor Toni Strubell i de l’historiador Quim Nadal. A continuació, adjuntem l‘entrevista íntegra sobre Caimó amb el propi autor, Toni Strubell.