Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Aquest dijous es van lliurar els premis “Santiago Zapata” al Museu del Suro

Escrit per el 20 de Desembre de 2022

  • Aquesta és la primera edició d’aquests guardons dedicats a la recerca sobre el suro, atorgats per la Càtedra d’Estudis del Suro.
  • Les premiades van ser la professora de la UAB Margarita López Antón i la investigadora postdoctoral de la UdG Sandra Fernández Piñán.

La Càtedra d’Estudis del Suro va lliurar aquest dijous dia 15 de desembre els premis a la recerca sobre el suro “Santiago Zapata” en un acte que va tenir lloc a l’auditori del Museu del Suro de Catalunya, a Palafrugell. La primera edició d’aquests guardons reconeix els treballs de les professores i investigadores Margarita López (UAB) i Sandra Fernández (UdG).

La càtedra és una iniciativa de la Universitat de Girona (UdG), l’Ajuntament de Palafrugell i del Museu del Suro. Rosa Ros, directora de la Càtedra, va destacar la qualitat d’aquests treballs premiats i el valor de la seva diversitat.

Els premis compten amb dues categories. En la primera modalitat, el treball premiat va ser “La industria del corcho como manufactura doméstica. Trabajando en el hogar para el mercado. Calonge (Baix Empordà) en el siglo XIX”, realitzat per la professora associada d’Història econòmica a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Margarita López. L’objectiu ha estat localitzar i analitzar el treball de les dones en la manufactura surera abans de la mecanització, quan la producció es portava a terme en petits tallers o a domicili. I això s’ha fet en base al padró d’habitants de Calonge del 1881.

En l’altra modalitat es va distingir el treball titulat “Transcriptomic analysis of cork during seasonal growth highlights regulatory and developmental processes from phellogen to phellem formation” (L’anàlisi transcriptòmica del suro durant el creixement estacional posa en relleu els processos reguladors i de desenvolupament des del fel·logen fins a la formació del fellem), de la investigadora post-doctoral del departament de Biologia de la UdG Sandra Fernández. La Sandra va explicar els eixos del seu treball, basat en comprendren els mecanismes moleculars. Un estudi que mai s’havia fet anteriorment a aquesta escala.

L’acte va comptar amb la presència de les guanyadores dels premis; l’alcalde de Palafrugell, Joan Vigas; la directora de la Càtedra d’Estudis del Suro, Rosa Ros; i Marc Heras, en representació del Museu del Suro. L’alcalde va tancar l’acte recordant la seva experiència en el món del suro, en l’empresa familiar.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).