Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Antoni Vila Casas: “M’ha sorprès completament. Un Ajuntament mai m’havia declarat fill”

Escrit per el 17 de Gener de 2023

  • L’acte de lliurament serà el 4 de febrer a les 12 del migdia al Museu Can Mario.

El 4 de febrer tindrà lloc l’acte de lliurament de la medalla i diploma de Fill adoptiu a Antoni Vila Casas. Serà al Museu Can Mario de Palafrugell a les 12 del migdia. El ple de l’Ajuntament va concedir-li el per la participació en la vida cultural i social del municipi. Així, serà el segon fill adoptiu de la vila perquè el primer va ser Modest Cuixart.

El vincle de Vila Casas amb Palafrugell va començar quan proposà instal·lar-hi un museu de fotografia, però no va ser possible. L’exalcalde Frederic Suñer li va dir que no podia situar-se a l’indret que havia escollit.

Més tard, va comprar l’espai que acull el Museu Can Mario i l’inaugurà l’any 2004 com a museu d’escultura. Prèviament, ja l’havia començat a Pals. Destaca que quan va fer la compra l’espai “estava força destrossat i que no hi havia ni una teula”. Va mantenir l’estètica original de l’edificació.

Vila Casas va comprar els espais de Palafrugell i Torroella de Montgrí per establir-hi els museus. Explica que ho va fer perquè estiuejava a Pals i volia crear una xarxa cultural entre les diferents poblacions. Actualment, acull unes 220 peces d’artistes nascuts o residents a Catalunya, dels anys 60 fins a l’actualitat. A més, s’hi organitzen exposicions temporals.

L’objectiu de Vila Casas és la continuïtat de la fundació amb l’organització de noves exposicions. Destaca que s’han celebrat recentment, com la dedicada a Subirachs o als artistes de la comarca. Vila Casas considera que el museu ha de donar més nivell a Palafrugell.

Per altra banda, afirma que ha tingut una bona relació amb tots els alcaldes de Palafrugell. Reivindica que s’haurien de programar més activitats a la plaça de Can Mario per donar-li més vida.

Antoni Vila Casas va néixer a Barcelona el 27 de novembre de l’any 1930 i va llicenciar-se en farmàcia per la Universitat de Barcelona. L’any 1986 va fundar la Fundació Vila Casas i des de llavors, ha obert museus. Per exemple, el Palau Solterra de Torroella, l’Espai Volart i el Museu Can Framis de Barcelona i el Museu Can Mario de Palafrugell. L’any 1996 va rebre la Gran Creu de l’Orde del Mèrit Civil, el 1999 se li va atorgar la Creu de Sant Jordi i el 2004, va ser reconegut amb el premi Montblanc al mecenatge.

Fotografia: Amadalvarez


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).