Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Així funciona el servei sanitari del Baix Empordà durant l’estiu

Escrit per el 17 de Juliol de 2023

  • Es recomana anar a l’Hospital de Palamós només per a problemes mèdics greus
  • El CAP és el lloc per tractar els casos menys urgents, perquè es resolen més ràpidament i amb menys espera. El de Palafrugell i quatre centres més funcionen les 24 hores del dia

Amb l’arribada de l’estiu i l’increment de població a les zones costaneres, el servei sanitari del Baix Empordà s’adapta per fer front a l’augment de la demanda assistencial. Durant aquests mesos, es reforcen els centres de salut de la comarca per garantir una atenció adequada als residents i als estiuejants.

Quins casos es recomana tractar en un centre d’atenció primària (CAP) o un consultori en lloc de l’hospital?

Es recomana acudir a un centre d’atenció primària o un consultori per a casos menys urgents com refredats, tos, febre o vòmits.

Quan cal anar a l’hospital?

Cal anar a l’hospital en cas d’urgències que requereixin assistència immediata, com dolors toràcics o sensacions d’ofegament. L’Hospital de Palamós està especialitzat en el tractament de problemes aguts i concrets que necessiten atenció mèdica immediata. No obstant això, és recomanable que els pacients considerin si la seva situació pot ser atesa en un centre d’atenció primària (CAP) o un consultori abans d’acudir a l’hospital.

Com es pot evitar esperes innecessàries en els centres de salut?

És important trucar al centre de salut més proper abans d’acudir-hi, sempre que no es tracti d’una urgència que requereixi assistència immediata, per evitar esperes innecessàries.

L’Hospital de Palamós és l’hospital d’aguts comarcal, que atén urgències durant les 24 hores del dia. Aquest centre està especialitzat en el tractament de problemes aguts i concrets que requereixen assistència mèdica immediata. No obstant això, es recomana als pacients que abans d’acudir a l’hospital, considerin si la seva situació pot ser atesa en un centre d’atenció primària (CAP) o un consultori.

La cap de Primària i codirectora del SSIBE, Anna Ribera, explica que “quan hi ha símptomes que poden esperar o que estan actius des de fa estona, com refredats, tos, febre o vòmits, cal anar al CAP, perquè es resoldrà abans. I l’hospital, s’hi ha d’anar per urgències com “dolors toràcics, o sensacions d’ofegament”.

Per a casos menys urgents, s’aconsella dirigir-se a l’atenció primària. La majoria de les situacions d’urgència de baixa i mitjana complexitat es resolen més ràpidament en els CAP que a les urgències hospitalàries, on s’atén prioritariament als pacients amb risc vital. Durant l’estiu, hi ha 6 CAP i 2 consultoris al Baix Empordà que ofereixen atenció continuada.

És important que les persones truquin al centre de salut més proper abans d’acudir-hi, sempre que no es tracti d’una urgència que requereixi assistència immediata, per evitar esperes innecessàries.

Fins a 5 CAP de la comarca ofereixen atenció continuada durant tot el dia, les 24 hores. Aquests centres són el CAP de Palafrugell, La Bisbal d’Empordà, Torroella de Montgrí, Platja d’Aro i Sant Feliu de Guíxols. El CAP de Palamós amplia el seu horari de dilluns a divendres, de 8 a 20h.

A més, durant els mesos d’estiu, 2 consultoris locals augmenten la seva plantilla i horari d’atenció. El consultori de l’Estartit té un horari de dilluns a divendres, de 9 a 20h; i els caps de setmana i festius, d’11 a 20h. Pel que fa a Sant Antoni de Calonge, l’horari és de dilluns a dijous, de 8 a 13h i de 15 a 20h, i els divendres de 9 a 13h. A partir del 15 de juliol i durant tot l’agost, també s’obrirà els caps de setmana i festius, d’11 a 20h.

Aquestes adaptacions en els horaris i recursos sanitaris tenen com a objectiu principal assegurar una atenció eficient i adequada per a tota la població durant l’estiu, considerant l’increment substancial de residents i visitants a la comarca del Baix Empordà en aquesta època de l’any. En aquest sentit, Ribera aconsella no exposar-se al sol i hidratar-se per evitar problemes relacionats amb les onades de calor.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).