Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Adeqüen la façana de Can Rosés per evitar que hi impactin ocells

Escrit per a 27 de Desembre de 2021

  • La façana interior feia d’efecte mirall i són diversos els ocells que impacten contra la vidriera.
  • S’hi han instal·lat uns vinils que trenquen aquest efecte i que en cas d’impacte, aquest serà més lleu.

Aquest mes de desembre s’han instal·lat uns vinils adhesius a la façana de Can Rosés per evitar que hi impactin els ocells. La gran vidriera interior de l’edifici en el que hi ha ubicat a l’Arxiu Municipal de Palafrugell provocava la col·lisió de diverses espècies d’aus.

La façana interior de l’edifici, totalment envidriada, provoca un efecte mirall on s’hi reflexa el campanar de l’església de Sant Martí i la vegetació del pati interior. Sergi Travessa, de l’àrea de Medi Ambient explica que això confon als ocells i que fa que impactin contra la vidriera.

En aquest sentit, apunta que es van adonar aquest fet durant la passada primavera. Travessa detalla que va ser per l’impacte d’un poll volander de gralla (Corvus monedula) que nidifica als forats de l’edifici de l’església.

Els tècnics de Galanthus Natura han optat per la instal·lació de tires de vinils adhesius en forma de bandes verticals i horitzontals. La tècnica adoptada és la més efectiva per evitar col·lisions i provocarà que si els ocells intenten passar per entre mig de les bandes hauran de fer maniobra i reduiran la velocitat. Aquesta és una tècnica més efectiva que la de col·locar vinils amb formes d’altres ocells. Travessa explica que tot i aquesta tècnica es va fer a la Biblioteca, i amb bons resultats, han optat per aquest altre sistema.

Una important causa de mortalitat

D’altra banda, cal remarcar que les col·lisions contra façanes envidrades és una important causa de mortalitat d’ocells. Sergi Travessa apunta que a Catalunya poden morir anualment i per aquest motiu, desenes de milers d’aus de diferents espècies.

Un fet que sovint passa desapercebut i que, per tant, rarament s’hi posa una solució. Per això, han volgut fet aquesta actuació en edifici municipal, per conscienciar a la ciutadania.

Per últim, Sergi Travessa explica que al nucli urbà de Palafrugell, a través del Pla Local de la Biodiversitat Urbana s’hi han observat 69 espècies d’ocells diferents i una cinquantena s’hi reprodueixen.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *