Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Adeqüen la bassa de Prat Xirlo per introduïr-hi una espècie de peix

Escrit per a 11 de Novembre de 2021

  • L’espinós, és una espècie de peix en perill d’extinció al nostre territori, però que la seva presència és més extensa al nord d’Europa.
  • L’àrea de Medi Ambient a través de l’entitat La Sorellona introduiran aquesta espècie a la bassa de Prat Xirlo a Calella de Palafrugell.

L’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palafrugell ha estat fent treballs d’adequació a la bassa de Prat Xirlo. L’objectiu és que aquest embassament artificial serveixi per a la reproducció de l’Espinós (Gasterosteus aculeatus), una espècie de peix en perill d’extinció. Encara, però, resten fer-hi els darrers treballs que s’han de fer manualment. Per això, han organitzat una activitat per aquest dissabte per netejar definitivament aquest espai.

Aquest dissabte, 13 de novembre, es portarà a terme la Jornada de voluntariat per la recuperació ambiental de la bassa de Prat Xirlo. Rut Palomeque, cap de l’àrea de Medi Ambient, recorda que es tracte d’una bassa artificial que es va començar a planificar l’any 2005. A més, detalla que va permetre canalitzar totes les aigües plujanes cap aquest espai.

Amb tot, des de la creació d’aquesta bassa, els 500 metres quadrats d’aquest espai s’han mantingut de forma natural. De fet, el canyís ha anat “colonitzant” l’espai, un fet per tal de fer la introducció de l’Espinós cal netejar. En aquest sentit, bona part de l’adequació s’ha fet amb maquinària. Ara, però queda acabar de netejar l’espai, un fet que s’ha de fer manualment.

L’activitat forma part del projecte Escanyagats impulsat per l’entitat La Sorellona, amb qui l’Ajuntament de Palafrugell ha signat un conveni de custodia del territori. La jornada començarà a les 10:30h i per participar cal inscripció prèvia a mediambient@palafrugell.cat.

Millorar les condicions ambiental per altres espècies

Tot i que la neteja d’aquest espai s’ha emmarcat perquè l’Espinós hi pugui sobreviure, Palomeque també apunta que ajudarà a que la flora i fauna autòctona tingui un millor indret per a créixer.

Per a les persones que participin de l’activitat se’ls hi proporcionarà tot el material impermeable necessari per a fer la neteja. Per la seva banda, la introducció de l’Espinós a la bassa de Prat Xirlo es farà el següent dissabte, el 20 de novembre. A més, l’entitat aprofitarà per presentar el projecte Escanyagats.

Per últim, el mateix dia 20, coincidint amb Dia Universal de la Infància des de Medi Ambient han organitzat uns ecotallers. L’activitat es farà de les 10 a les 13h a la plaça Ermengarda sense inscripció prèvia.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *