Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Adequació i millora del paviment a la via verda del Tren Petit

Escrit per a 3 de Novembre de 2020

  • Les obres tindran lloc en el tram d’uns sis quilòmetres que inclou el ramal de Castell a Sant Joan de Palamós, i també el de Castell a Mont-ras.
  • Actualment, hi ha set nous projectes per l’ampliació i millora de les Vies Verdes, a més del nou tram que connectarà Calonge amb Platja d’Aro.
Foto: Eddy Kelele

Ràdio Palafrugell ha realitzat una entrevista a Eduard Llorà, president del consorci de Vies Verdes de Girona. Durant la conversa, Eduard Llorà ens ha posat al dia sobre les obres d’adequació i millora del paviment a la via verda del Tren Petit. 

Es tracta d’un tram d’uns sis quilòmetres que inclou el ramal de Castell a Sant Joan de Palamós, i també el de Castell a Mont-ras. Les obres són executades pel Consorci de les Vies verdes de Girona i es basen en la millora del ferm de la ruta. Mitjançant el tractament de la superfície amb sauló estabilitzat, per garantir la perdurabilitat i bon manteniment d’aquestes vies. L’obra té un termini d’execució d’uns dos mesos, i no té afectacions especials per als usuaris, donat que només es preveuen talls puntuals.

En primer lloc, el sauló estabilitzat en la seva aplicació sembla poc natural. Però amb el pas de tres o quatre mesos, el sauló adopta un color més adaptat al medi. Eduard Llorà ens fa saber com aquest tipus de sauló, evita modificacions en la via amb els temporals.

“Tenim unes vies verdes que s’identifiquen molt amb unes característiques molt concretes”. Llorà les descriu com vies que s’adapten al medi ambient, d’ús familiar i d’oci esportiu, que cal cuidar dintre de les comarques gironines. D’aquí la importància d’estudiar quins nous materials, com el sauló estabilitzat, procuraran el bon estat de les vies verdes.

Respecte el pressupost, són actuacions petites, però amb un gran cost. Eduard Llorà sap que són xifres elevades, però que cal invertir per a una infraestructura que fa servir molt la ciutadania.

El tram de via verda que connectarà Calonge amb Platja d’Aro

D’altra banda, també ens avança un altre projecte del consorci de vies verdes sobre la taula: El tram de via verda que connectarà Calonge amb Platja d’Aro.

Així mateix, des del conscorci de Vies Verdes de Girona, estan esperant l’última resolució per part de la Generalitat per començar a fer el tram. Un tram de 3.3 km de longitud, paral·lel a la carretera C-253. Després de molt de reclam per part dels habitants del territori, finalment podran gaudir del tram que hi faltava per seguir la ruta completa.

Recollint el més important, en aquests moments es troben sobre la taula set projectes per l’ampliació de la xarxa de vies verdes. D’entre altres, la connexió de la via verda amb l’aeroport de Girona. Cal tenir en compte les urgències que van sorgint durant el plantejament de nous projectes, com va estar el temporal Glòria. Aquest, va suposar modificar totes les noves propostes del moment.

“El confinament ha demostrat que les vies verdes han servit per fer una reconnexió amb la natura, tornar a sortir i tornar a caminar. Tothom tenia de referent la via verda a prop de casa”

Les vies verdes necessiten millores continuades, com ampliar-les o il·luminar-les. Els veïns les fan servir com a connexió entre municipis i hi passen caminant a moltes hores.

Per concloure, Eduard Llorà exposa el protocol de creació i manteniment dels diferents trams de vies verdes. Hi ha algunes vies que no pertanyen a la xarxa de vies verdes, però tenen connexió encara que sigui ruta pròpia de l’ajuntament del territori. O també hi estan aquells ajuntaments que han oferit directament el manteniment al consorci de vies verdes.

A continuació, adjuntem l’entrevista completa amb Eduard Llorà.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *