Els Gla d’Or premien la sostenibilitat
Escrit per Ràdio Palafrugell el 3 de Febrer de 2020
- L’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya premia el Comité Champagne, Plant for the planet i Lázaro Rosa Violán en la XXVIII edició dels Premis Gla d’Or
L’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya, AECORK, va celebrar el passat 31 de gener la XXVIII edició dels Premis Gla d’Or, al Mas Marroch (Vilablareix, Girona). Aquests premis, creats l’any 1990 per guardonar persones i entitats que han contribuït a millorar i donar a conèixer el suro, han fet una edició especial dedicada a la sostenibilitat.
L’acte va reunir algunes de les personalitats més importants de l’entorn surer, vitivinícola, gastronòmic i empresarial del territori català.
Seguint amb la proposta del compromís mediambiental i la defensa del suro, AECORK i Plant for the Planet organitzaran una plantació de 65 alzines sureres -una per cada convidat al Gla d’Or- . L’acció ajudarà a contrarestar les emissions de CO2 que ha generat l’esdeveniment, les quals sumen un total de 1,34 Tm.
Els premiats de la nit
Acte va començar amb el discurs d’obertura del president d’AECORK, Joan J. Puig. A continuació, es va fer entrega dels guardons, el primer dels quals el va recollir el President de Comité Champagne. L’organització és precursora en ajudar a millorar les pràctiques dels cellers i viticultors, així com també augmentar la sostenibilitat i reduir la petjada de carboni.
El segon premi de la nit el recollia el President de Plant for the Planet, gràcies a una acció presentada per Felix Finkbeiner. L’alemany que, amb només 9 anys d’edat, va difondre una iniciativa a través de la qual, tots els nens i nenes del món, havien de plantar un milió d’arbres a cada país.
Per últim, recollia el tercer premi en Lázaro Rosa Violán, un dels interioristes més influents de l’estat. El passat 2019, va crear la sala VIP per la passada Fira Internacional d’Art Contemporani ARCO Madrid, dissenyada íntegrament amb suro. En aquest sentit, es mostrava la versatilitat d’aquest material.
La cloenda de l’acte va anar a càrrec de l’Honorable Sra. Teresa Jordà, Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. Jordà va destacar l’interès institucional perquè tot el sector surer català continui treballant amb l’esforç i l’excel·lència que els distingeix com a exemple de bioeconomia circular.
En acabat, es va celebrar el sopar institucional amb la col·laboració d’integrants del projecte Taps de Finca de la DO Empordà.