Tastos populars i literaris reivindicaran Es Niu
Escrit per Ferran Castelló el 5 de Novembre de 2025
- La campanya gastronòmica d’Es Niu continua a Palafrugell amb tastos, activitats i restaurants participants per recuperar aquest plat tradicional
- El dissabte, 15 de novembre la plaça Nova serà la seu d’un tast popular, i el dimecres, 19 la Fundació Josep Pla farà un tast literari amb lectures
El mes de novembre arribaran activitats per difondre la història d’Es Niu. Les propostes s’uniran als restaurants que el cuinaran fins al 14 de desembre, durant la campanya gastronòmica. La voluntat és apropar el plat al públic.
Una de les activitats serà el dissabte, 15 de novembre a les 11.30 hores a plaça Nova. Durant dues hores, “Es Niu popular” serà un tast del plat a càrrec dels cuiners Antonio Estrach, Quim Farrerons i Antonio Izquierdo. El preu serà de tres euros, amb copa de vi inclosa, i els tiquets es podran comprar a la carpa fins a exhaurir-los.
Uns dies després, el dimecres, 19 de novembre a les 19 hores, la Fundació Josep Pla proposarà un tast comentat d’Es Niu maridat amb la lectura de textos. Hi participaran els restauradors Roseta Jorba (Pa i Raïm), Toni Sáez (L’Arc) i Montse Soler (La Xicra). L’activitat té un preu de quinze euros i les entrades s’han de comprar al web fundaciojoseppla.cat.
A part, com és habitual, la campanya també es podrà trobar a diferents restaurants. Són L’Arc, La Xicra, Pa i Raïm, Xadó i l’Escola d’Hostaleria Baix Empordà, a Palafrugell; Casamar, a Llafranc i La Sala de l’Isaac, a Llofriu. Els organitzadors recomanen reservar-ho abans.
Un plat amb història i identitat pròpia
Es Niu és un plat d’origen palafrugellenc que antigament es preparava durant la Quaresma amb tripa de bacallà, ou dur, peixopalo i patata, sense carn. Amb el temps, els pescadors hi van afegir sèpia, i les colles de surers el van enriquir amb aviram de cacera i salsitxes. L’elaboració és lenta i laboriosa. Pot durar fins a cinc hores, una per al sofregit i quatre per guisar els ingredients.
A més del seu valor gastronòmic, Es Niu té una forta presència literària. Josep Pla el descrivia com un plat essencial de la vida domèstica empordanesa, i Manuel Vázquez Montalbán el definia com un “guisot rotund, melós i ple de caràcter”. El comparava amb grans gestes històriques com la presa de la Bastilla, l’assalt al Palau d’Hivern o el Primer de Maig de 1974 a Portugal. Gràcies a les referències, el plat s’ha convertit en símbol de Palafrugell i expressió de la força de la cuina popular catalana.
La campanya d’Es Niu és organitzada per l’Ajuntament de Palafrugell, amb la col·laboració de l’Escola d’Hostaleria Baix Empordà, la Fundació Josep Pla i els restaurants participants, i compta amb el patrocini de Vins i Licors Grau i Celler Espelt.