Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Localització d’arts de pesca perduts al mar de Llafranc

Escrit per el 7 d'Octubre de 2019

Ahir va tenir lloc a Llafranc una jornada de localització i caracterització d’arts de pesca perduts al mar. L’activitat va ser organitzada per la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques (FECDAS). La localització s’emmarca en el Programa d’acció marítima de la Generalitat de Catalunya (2018-2021), que desenvolupa els Objectius de l’Estratègia marítima de Catalunya aprovada pel Govern. A més, preveu accions per a la minimització dels efectes negatius de les xarxes de pesca perdudes sobre els ecosistemes marins. 

Un total de 12 bussejadors i membres de la Facultat de Biologia i de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona (IRBio) van participar de la jornada de localització i caracterització d’arts de pesca perduts al mar. Tot ells han donat indicacions als submarinistes per assegurar una caracterització adequada de les xarxes i del seu nivell d’integració amb el medi, ja que cal valorar si la retirada d’aquests arts pot produir efectes més negatius sobre els ecosistemes que els que es deriven del seu manteniment al fons. 

El projecte desenvolupat al llarg d’aquest any consta d’una primera fase de diagnosi qualitativa de la situació  fins als 30 metres de fondària del litoral català a través d’enquestes en línia. Per altra banda, la segona fase és la de localització i caracterització d’arts de pesca perduts. En aquesta, l’objectiu és caracteritzar amb el major detall possible la situació i estat dels arts de pesca perduts davant les zones aparentment més afectades. Així, la informació facilitarà a l’Administració prosseguir amb la seva extracció correcta.

Localització d'arts de pesca perduts al mar de Llafranc
Un bussejador localitzant una xarxa perduda ahir a Llafranc

Més actuacions a d’altres punts

Fins a finals d’any, es preveu realitzar d’altres jornades per recopilar informació sobre el tema a d’altres punts del territori. Per exemple al Maresme, la Selva o l’Alt Empordà.

Finalment, durant el mes de novembre, es preveu de fer una campanya de retirada dels arts de pesca localitzats amb la participació d’un equip professional de treballs subaquàtics. Aquests professionals comptaran amb les dades de localització i caracterització obtingudes, i també els criteris científics adients per minimitzar l’afectació als ecosistemes de les retirades. 

Els arts de pesca perduts suposen una pèrdua econòmica directa per als pescadors, que han de reposar el material perdut. A més, també ocasionen pèrdues indirectes per l’efecte negatiu que tenen sobre els ecosistemes marins i els recursos pesquers. En aquest sentit, la Direcció General de Pesca i Afers Marítims del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, des de l’any 2016, impulsa una línia d’actuació específica per a la minimització d’arts de pesca perduts.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).