Sostenibilitat, innovació i cultura: la Jornada Turisme, Territori i Societat abordarà els reptes del turisme del segle XXI
Escrit per Ràdio Palafrugell el 8 de Maig de 2025
- Experts com Genís Roca, Karina Gibert o Joan Roca debatran sobre l’aigua, la intel·ligència artificial, la gastronomia i les noves propostes culturals i turístiques de l’Empordà
- Martí Sabrià, director de la Fundació Jordi Comas, destaca que “com millor ho fem de cara al turisme, millor ens ho passarem els que vivim aquí tot l’any”
La Fundació Jordi Comas Matamala organitza el proper dijous 15 de maig la IX Jornada TTS – Turisme, Territori i Societat, que tindrà lloc als Jardins de Cap Roig, a Calella de Palafrugell. La trobada reunirà una trentena d’experts per analitzar reptes i oportunitats del turisme actual, des de la sostenibilitat de l’aigua fins a l’impacte de la intel·ligència artificial, passant per la identitat gastronòmica i les noves propostes culturals de l’Empordà.
El director de la Fundació, Martí Sabrià, ha explicat a Ràdio Palafrugell que l’objectiu és oferir una mirada transversal al turisme: “Menjar bé, tenir aigua de boca o una bona oferta cultural són elements que afecten tant el visitant com els residents. Per això, volem un debat obert i rigorós”.
La primera taula rodona, moderada pel periodista Xavier Graset, porta per títol “Les aigües” i reflexionarà sobre dos aspectes complementaris. D’una banda, l’enginyer Joan Gaya abordarà els reptes de la gestió urbana de l’aigua potable en contextos de sequera. De l’altra, el director del Museu del Disseny, José Luis de Vicente, parlarà de l’impacte del canvi climàtic i la pujada del nivell del mar al litoral.
Una de les sessions centrals tractarà sobre intel·ligència artificial i turisme, amb experts com Genís Roca, president de la Fundació Puntcat, i Karina Gibert, enginyera informàtica i professora de la UPC. El debat el moderarà Laura Rosel, directora de comunicació de la Universitat de Barcelona.
Segons Sabrià, el sector ja ha començat a delegar “tasques habituals com la venda i la gestió de reserves” en sistemes automatitzats, però adverteix que caldrà tenir cura de no perdre “el factor humà”, essencial en una activitat basada en el servei i l’atenció personalitzada.
Una de les novetats de l’edició d’enguany és la taula sobre propostes turístiques emergents a l’Empordà, que vol posar en valor iniciatives innovadores del territori. Hi intervindran Maria Baró, del Celler Peralada, Ignasi Mas Bagà, del projecte Girona Football Academy Puma, i Montse Faura, directora del festival de tardor Brots. La sessió la moderarà Miquel Curanta, director de Ràdio Capital.
El debat gastronòmic reunirà dues figures capdavanteres de la cuina catalana: Joan Roca, del Celler de Can Roca, i Nandu Jubany, del Grup Jubany. L’objectiu és reflexionar sobre el paper de la cuina tradicional en una destinació turística amb fama mundial per la seva creativitat culinària. La periodista Trinitat Gilbert, del diari Ara, serà l’encarregada de moderar la conversa.
L’última taula analitzarà l’oferta cultural a les destinacions turístiques i comptarà amb Jordi Martí Grau, secretari d’Estat de Cultura; Ingrid Guardiola, realitzadora i assagista; i Jaume Serra, delegat de Prisa Media a Catalunya. Sabrià defensa que cal oferir programació cultural més enllà de l’estiu: “El setembre i octubre tenen un públic que no busca només sol i platja. Necessitem continguts que s’adaptin a aquest perfil”.
El director de la Fundació també ha posat en valor festivals com Brots, com a exemple de cultura descentralitzada i fora de temporada, però ha insistit que “sense recursos públics, és impossible de fer realitat aquestes iniciatives”.
Com ja és tradició, l’historiador Joaquim Nadal tancarà el bloc de ponències amb una reflexió final, i la cloenda institucional anirà a càrrec de Sílvia Paneque, consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica.
La jornada és oberta a tothom i té un cost d’inscripció de 35 euros, que inclou el dinar. Les places són limitades i es poden reservar al web de la Fundació Jordi Comas Matamala.
Sabrià defensa apujar la taxa turística per garantir serveis i neteja als municipis
Martí Sabrià ha defensat amb fermesa l’augment de la taxa turística aprovat recentment pel Parlament. Assegura que és una eina indispensable per garantir serveis com la neteja, la seguretat i el manteniment de les platges: “El turista paga de bon grat si percep que el poble està polit i ben cuidat”.
Ha recordat que països com Itàlia apliquen taxes molt més altes i no han vist disminuir el nombre de visitants. En canvi, ha criticat que una part dels ingressos es vulgui destinar a habitatge social: “Aquests diners han de revertir en els serveis que fan possible una bona convivència entre turistes i residents, no en altres àmbits”. També ha afirmat que ja no cal invertir més en promoció: “Som una destinació d’èxit; ara cal assegurar la qualitat”.