Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


La mediació: un camí cap a la resolució de conflictes de manera respectuosa i consensuada

Escrit per el 25 de Gener de 2025

El passat dia 21 de gener fou el Dia Europeu de la Mediació, aquest procés voluntari on les persones implicades en un conflicte, amb el suport d’un professional, treballen conjuntament per trobar una solució satisfactòria per a ambdues parts. El seu objectiu no és imposar una decisió externa, sinó fomentar la comunicació oberta i el diàleg perquè siguin les parts les que prenguin les regnes de la situació i decideixin el camí a seguir.

A l’espai de Ràdio Palafrugell, “Així És La Vida”, en vam voler saber més coses al costat de l’experta en mediació, l’advocada Ma Assumpció Lleonart.

A diferència d’altres mètodes més formals, com la via judicial, la mediació ofereix un espai per flexibilitzar les posicions inicials i explorar noves solucions que beneficiïn tots els implicats. És un procés que permet gestionar el conflicte de manera activa, amb la guia d’un mediador, qui ajuda a transformar una disputa en una oportunitat per arribar a un acord.

Aquesta eina és útil per a una gran varietat de conflictes: des de temes familiars o disputes entre veïns fins a conflictes en l’àmbit mercantil o civil. No obstant això, hi ha casos en què la mediació no és recomanada, com en situacions de maltractament o violència.

Quan es pot recórrer a la mediació?

Abans d’iniciar un procés judicial: És una alternativa per evitar arribar als tribunals. Tot i així, no exclou la possibilitat de seguir la via judicial si no s’arriba a una solució satisfactòria.

Per derivació judicial: Quan un jutge decideix redirigir un cas cap a la mediació abans de seguir amb el procediment judicial. El propòsit és intentar una solució extrajudicial abans d’arribar a una sentència.

Durant un procés judicial: Si les parts ja estan en un procés judicial però volen provar de resoldre el conflicte mitjançant mediació, poden optar per aquesta via de forma voluntària.

Tot i que la mediació és el sistema més conegut dins de les alternatives de resolució de conflictes, existeixen altres mètodes que també poden ser útils. Cal resaltar l’entrada en vigor recentment de la llei orgànica 1/2025, com ens explica la Ma. Assumpció Lleonart.

Ma Assumpció Lleonart, advocada, administradora de finques i especialista en Mediació
Imatge: Regió 7

Quins avantatges té la mediació?

  • Les parts prenen el protagonisme del conflicte: La mediació permet que siguin les pròpies persones implicades qui prenguin les decisions, en lloc de ser una tercera part qui imposi una solució. Aquest empoderament és essencial perquè coneixen millor que ningú les seves necessitats i interessos.
  • Major compromís amb l’acord: Quan les parts arriben a un acord de manera col·laborativa, tenen més probabilitats de complir-lo perquè el consideren com a propi. Això augmenta la seva implicació i responsabilitat en el procés de resolució.
  • Solucions constructives i orientades al futur: La mediació ajuda a transformar els conflictes, donant prioritat a la cerca de solucions que siguin útils i realistes. Això permet que el conflicte passi de ser una discussió centrada en el passat a una oportunitat per establir acords constructius per al futur.
  • Major satisfacció amb el procés: Moltes vegades, els conflictes judicials poden generar frustració perquè les persones no poden expressar-se com voldrien. En canvi, la mediació ofereix un espai per comunicar sentiments i vivències, fet que pot ser molt alliberador per a les parts implicades.
  • No hi ha perdedors: A diferència d’un judici on sovint s’ha de triar un guanyador i un perdedor, la mediació busca que ambdues parts guanyin. El resultat és un acord en què tothom es veu reflectit i en el qual els recursos i interessos s’han maximitzat de manera cooperativa.
  • Evita la confrontació destructiva: La mediació es fonamenta en la cooperació. En lloc de crear una situació de tensió que alimenti el conflicte, busca que les parts treballin conjuntament per trobar solucions eficients i adequades.
  • Fomenta el respecte i la comprensió mútua: A través del diàleg respectuós, les parts poden entendre millor les necessitats i interessos dels altres, i descobrir què tenen en comú. Això no només contribueix a resoldre el conflicte, sinó també a preservar les relacions entre les persones implicades.
  • Un aprenentatge per al futur: La mediació pot ser també una oportunitat per aprendre noves maneres de gestionar els conflictes. Aquest aprenentatge pot servir per afrontar situacions futures de manera més eficient i pacífica.
  • Millora la comunicació i preserva les relacions: Quan les parts aconsegueixen trobar un acord mitjançant la mediació, és més probable que, en el futur, puguin mantenir una bona relació i prendre decisions de manera conjunta, especialment en conflictes familiars on l’objectiu comú pot ser el benestar de fills o altres membres de la família.

L’advocada del Bages, especialista en mediació, ens recomana finalment buscar sempre la manera del diàleg abans que la judicial.

En definitiva, la mediació no només busca solucionar un conflicte puntual, sinó que també pot ser una eina per millorar les relacions a llarg termini i per aprendre a gestionar les diferències de manera constructiva.

Recordem que a Palafrugell disposeu del Servei de Mediació i Convivència, depenent de l’Àrea de Benestar Social de l’Ajuntament de Palafrugell, per aquells casos on hi hagi la possibilitat d’arribar a acords satisfactoris per ambdues parts mitjançant el diàleg i la comunicació assistida pels professionals del centre.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).