Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


El centenari de la ràdio protagonitza el nou dossier de la “Revista de Girona”

Escrit per el 6 d'Octubre de 2024

La Diputació de Girona ha publicat el número 346 de la Revista de Girona, que correspon als mesos de setembre i octubre de 2024. Aquest número inclou el dossier que porta per títol «Cent anys de ràdio: de la ràdio de galena al telèfon intel·ligent», coordinat per Abel Font, director de Ràdio l’Escala, i Francesc Tubau, assessor en comunicació local.

El dossier d’aquest darrer número de la Revista de Girona s’ha presentat a l’Alfolí de la Sal de l’Escala aquest divendres i hi han participat el diputat de la Diputació de Girona i alcalde de l’Escala, Josep Bofill; el coordinador del dossier i director de Ràdio l’Escala, Abel Font; el delegat de PRISA Media a Catalunya i director del Centenari de Ràdio Barcelona, Jaume Serra, i el director de la Revista de Girona, Gerard Bagué.

El 14 de novembre vinent es compleixen cent anys de la primera emissió de ràdio a Catalunya, des de Ràdio Barcelona (EAJ-1). El novembre passat va fer noranta anys que engegava Ràdio Girona (EAJ-38), durant molts anys l’única a les comarques gironines.Aquest any es complirà el quaranta-cinquè aniversari de la primera ràdio municipal, pionera d’un fenomen que va fer eclosió amb la recuperació de la democràcia als municipis. Entremig, hi ha hagut desenes d’iniciatives públiques i privades que han estat testimoni directe de les evolucions d’aquest territori, tant a escala local com territorial o nacional, en temps de privacions democràtiques, en els moments de canvis històrics i en el dia a dia més domèstic.

Els autors hi fan un homenatge a un mitjà que, avui, té més de vuitanta marques actives a les comarques gironines, entre emissores d’abast estrictament local i emissores d’abast territorial i de matriu nacional o estatal. De gestió pública o de gestió privada. De minúscules (com Ràdio Vila-sacra, un municipi que no arriba als vuit-cents habitants) i de majúscules (com RAC1, escoltada diàriament a les comarques gironines per més de cent mil oients). D’històriques (com Ràdio Girona, la degana a casa nostra, amb noranta anys complerts) i de novelles (com Girona FM, la ràdio municipal de la ciutat, l’última a incorporar-se al dial).

El dossier fa un repàs de la història de la ràdio gironina, de les veus avui ja mítiques que hi han sonat i de les vicissituds viscudes per iniciatives carregades d’il·lusió que no sempre han reeixit. Els coordinadors han volgut, també, tractant-se d’un material com el radiofònic, que aquest dossier es pugui escoltar. És per això que alguns dels articles van acompanyats de codis QR enllaçats a l’Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya, de la Universitat Autònoma de Barcelona (ASRC-UAB), per poder escoltar els àudios de moments històrics, veus significatives o notícies que han marcat aquest segle de ràdio a les comarques gironines.

«No voldríem que el dossier pequés de nostàlgic, i és per això que també mira endavant, cap a un futur carregat de canvis i incerteses. No sabem què escoltarem d’aquí a uns anys —no gaires anys— ni a través de quin giny ho farem. Però estem convençuts —plenament convençuts!— que continuarem informant-nos, entretenint-nos i relaxant-nos escoltant àudio, en diguem o no en diguem ràdio», assenyalen els coordinadors.

El dossier presenta dotze articles de diferents periodistes radiofònics i experts en comunicació sobre la ràdio i els seus cent anys d’història. Articles dels mateixos coordinadors, Abel Font i Francesc Tubau, i de Rosa M. Gil, Joan Albert Argerich i Enric Frigola, Carme Martínez, Josep Guardiola i Josep Plazas, Sílvia Espinosa, Carles Pujol, Jordi Grau i Jaume Serra.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).