Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Conferència sobre el Consolat de Mar al Museu del Suro

Escrit per el 26 de Setembre de 2024

  • Acte obert a tothom aquest dijous a 2/4 de 7 de la tarda
  • Amb Jordi Domingo Garcia-Milà, ex-cònsul major, i Andreu Mas, periodista i director de la Fundació Les Voltes

El Consolat de Mar, conegut també com a “curia de mar”, va ser una institució jurídica especialitzada en afers marítims i mercantils, que es va expandir per la Mediterrània a partir del segle XI. Una institució clau del comerç marítim i mercantil i, fins al segle XX, part fonamental del Dret Internacional.

Als Països Catalans, el primer consolat es va establir a Barcelona al segle XIII, seguit pels de València i Mallorca. Aquesta institució va tenir una influència decisiva en el desenvolupament del comerç marítim gràcies a les seves funcions judicials i la seva regulació d’aspectes com els nolis, sous dels mariners o els naufragis. Jordi Domingo, ex-cònsul major, ho explica al programa “Així És La Vida”, de Ràdio Palafrugell.

Amb el temps, els Consolats de Mar van ampliar la seva jurisdicció a causes comercials més generals, excloent-les del consell reial. Els consolats de Barcelona, València i Mallorca van exercir un paper central en la regulació del comerç al Mediterrani fins a la seva dissolució amb els decrets de Nova Planta (1707-1716), tot i que els de Mallorca i Barcelona van mantenir-se en funcionament fins ben entrat el segle XVIII.

Al llarg de la seva història, els consolats també van jugar un paper fonamental en l’estímul del comerç, la navegació, i la creació d’escoles tècniques per millorar les competències dels comerciants i navegants. A partir del segle XVIII, la seva influència va transcendir les fronteres de la Corona d’Aragó, estenent-se a ciutats com Sevilla, Madrid, i fins i tot a territoris com les Filipines i Buenos Aires.

El Consolat de Mar va ser una peça fonamental en el desenvolupament del dret mercantil marítim i en la regulació del comerç, deixant un llegat que perdurà durant segles fins a la seva desaparició amb l’adveniment dels nous codis de comerç espanyols al segle XIX. Tot i això, encara el Dret Internacional es basava en aquestes costums recollits al Consolat de Mar.

Ciutats seu de cònsols de catalans

Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).