Conferència sobre el Consolat de Mar al Museu del Suro
Escrit per Rafel Corbí el 26 de Setembre de 2024
- Acte obert a tothom aquest dijous a 2/4 de 7 de la tarda
- Amb Jordi Domingo Garcia-Milà, ex-cònsul major, i Andreu Mas, periodista i director de la Fundació Les Voltes
El Consolat de Mar, conegut també com a “curia de mar”, va ser una institució jurídica especialitzada en afers marítims i mercantils, que es va expandir per la Mediterrània a partir del segle XI. Una institució clau del comerç marítim i mercantil i, fins al segle XX, part fonamental del Dret Internacional.
Als Països Catalans, el primer consolat es va establir a Barcelona al segle XIII, seguit pels de València i Mallorca. Aquesta institució va tenir una influència decisiva en el desenvolupament del comerç marítim gràcies a les seves funcions judicials i la seva regulació d’aspectes com els nolis, sous dels mariners o els naufragis. Jordi Domingo, ex-cònsul major, ho explica al programa “Així És La Vida”, de Ràdio Palafrugell.
Amb el temps, els Consolats de Mar van ampliar la seva jurisdicció a causes comercials més generals, excloent-les del consell reial. Els consolats de Barcelona, València i Mallorca van exercir un paper central en la regulació del comerç al Mediterrani fins a la seva dissolució amb els decrets de Nova Planta (1707-1716), tot i que els de Mallorca i Barcelona van mantenir-se en funcionament fins ben entrat el segle XVIII.
Al llarg de la seva història, els consolats també van jugar un paper fonamental en l’estímul del comerç, la navegació, i la creació d’escoles tècniques per millorar les competències dels comerciants i navegants. A partir del segle XVIII, la seva influència va transcendir les fronteres de la Corona d’Aragó, estenent-se a ciutats com Sevilla, Madrid, i fins i tot a territoris com les Filipines i Buenos Aires.
El Consolat de Mar va ser una peça fonamental en el desenvolupament del dret mercantil marítim i en la regulació del comerç, deixant un llegat que perdurà durant segles fins a la seva desaparició amb l’adveniment dels nous codis de comerç espanyols al segle XIX. Tot i això, encara el Dret Internacional es basava en aquestes costums recollits al Consolat de Mar.