Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Mor Lluís Molinas, referent cultural de Palafrugell

Escrit per el 12 de Juny de 2024

Ha mort Lluís Molinas, un dels principals puntals de la cultura palafrugellenca del segle XX i XXI, impulsor del teatre amateur a Palafrugell, a banda d’escriptor, periodista, editor i col·leccionista.

El funeral està previst per a aquest per a aquest dissabte a les 12 del migdia a l’església de Palafrugell. No hi haurà vetlla al tanatori, i el condol a familiars i amics es farà directament a l’església.

Una de les últimes aparicions públiques va ser, tot i el seu delicat estat de salut, va ser el passat 20 d’abril, a la inauguració de la nova exposició permanent de la Fundació Josep Pla. Va demanar el micròfon per explicar a tothom com va salvar una de les poques edicions del llibre “El Peix Fregit” de l’autor de Llofriu.

Els últims anys ha continuat actiu i present a la vida cultural i social a Palafrugell, i ens ha acompanyat a diferents programes de Ràdio Palafrugell. En l’última ocasió, al PalaLOVERS parlant d’un dels elements pels quals serà més recordat, el seu impuls dels Teatre. Així ens explicava el seu inici al món del teatre:

O en una altra ocasió al mateix podcast parlant de les activitats de Setmana Santa, de les quals ell havia estat impulsor.

Molinas, a principis dels anys 50, s’incorporà a l’Agrupació Artística del Casal Popular, passant per diverses companyies teatrals, com el Quadre Escènic de l’Escola d’Arts i Oficis o el Grup Teatral Tramoia, fins l’any 2009 quan decideix retirar-se de la interpretació damunt dels escenaris. Del 1958 al 1964 va fer de locutor a la ràdio La Voz de la Costa Brava treballant en ràdio-teatre i, posteriorment col·laborador a Ràdio Palafrugell.

L’enregistrament de Lluís Molinas més antic que conservem a Ràdio Palafrugell, emmagatzemat a l’Arxiu Municipal de Palafrugell, és un programa especial que ell mateix va dirigir el 1991. Entre altres, hi llegia fragments de l’obra de l’escriptor.

Molinas serà recordat també per ser un dels grans impulsors dels Pastorets. Ens en parlava el 1995, acompanyat de la seva amiga, aleshores regidora de Cultura, Cati Piera.

Lluís Molinas és autor de diversos llibres sobre la història local, entre ells, Palafrugell 1936-1939. I també hi va haver una llarga postguerra, o El teatre a Palafrugell. També cal destacar l’autoria del llibre Costa Brava, plató de cinema. Juntament amb Joan Piera van reeditar diversos llibres de Miquel Torroella i Plaja i van publicar tres volums del Carnaval de Carnavals, dedicats a les Festes de Primavera.

Pel que fa referència a la premsa, Molinas col·laborà al setmanari empordanès La Proa des de 1995 fins l’any 2002, on publicava articles que recollien la història i els fets del Baix Empordà. Va exercir de coordinador de la Revista del Baix Empordà. També va ser col·laborador de Televisió Costa Brava, amb el seu programa “Tot recordant”, del qual va fer un llibre. Ens en parlava el 2020 a Ràdio Palafrugell.

Del 1959 fins el 1976, juntament amb Bernat Caussa, van ser els encarregats de fer el llibret de la Festa Major de Palafrugell.

Lluís Molinas va rebre el Diploma de mèrit ciutadà el dilluns 23 de desembre de 2013 a la Sala de Plens de l’Ajuntament.

El 2020 va cedir el seu fons documental a l’Arxiu Municipal de Palafrugell. Tota la documentació que va anar aplegant al llarg de la seva vida com a periodista i promotor cultura, per assegurar-se que no es perdés i per posar-lo a disposició de la ciutadania.

Etiquetes

Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).