Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Palafrugell entra en preemergència per la sequera: Quins canvis hi ha?

Escrit per el 29 de Novembre de 2023

  • El principal canvi és la reducció del consum d’aigua diari per persona a 210 litres.

Aquest dimecres Palafrugell i la resta de municipis del Baix Empordà entren en fase de preemergència per la sequera. El principal canvi és la reducció del consum d’aigua de 230 a 210 litres per persona cada dia. També, la disminució del reg dels camps de futbol.

A més, a trets generals, continua prohibit omplir les piscines; regar jardins, zones verdes i gespa; netejar la via pública amb aigua potable; omplir fonts ornamentals i eliminar la pols en suspensió a l’aire amb aigua.

Segons l’Agència Catalana de l’Aigua, el consum del Baix Empordà és, de mitjana, de 218 litres diaris per persona i supera la nova limitació. La fase de preemergència entra en 202 municipis catalans de les comarques de l’Alt Penedès, l’Anoia, el Bages, el Baix Empordà, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Berguedà, el Garraf, el Gironès, el Maresme, la Selva, el Solsonès, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental i suposa uns sis milions de persones afectades que s’abasteixen del sistema Ter-Llobregat.

Les restriccions de preemergència per sequera inclouen:

Ús de l’aigua diari

  • El volum total d’aigua que entri al dipòsit municipal per a l’abastament de la població no pot superar els 210 litres per habitant i dia (inclou activitats econòmiques i comercials).

Reg

  • El reg de supervivència d’arbres i plantes s’ha de fer amb la mínima quantitat d’aigua indispensable, de 20 a 8 hores, i només mitjançant reg gota a gota o regadora.
  • El reg de la gespa queda totalment prohibida en tots els casos, excepte en superfícies destinades a la pràctica federada per l’esport i un màxim de 200 m³/ha/mes.
  • La prohibició no s’aplica al reg amb aigües recollides de la pluja en teulades ni aigua regenerada procedent de depuradora.

Piscines

  • No es permet l’ompliment de piscines privades d’ús individual o unifamiliar.
  • No es poden omplir ni reomplir aquelles piscines sense sistemes de recirculació d’aigua. Les que sí tinguin sistema de recirculació ho han de fer en les quantitats mínimes indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua.
  • Es permet el reompliment parcial o primer ompliment (si són de nova construcció o han sofert obres de rehabilitació o modificació del vas) de piscines d’ús públic, que disposin d’un sistema de recirculació de l’aigua, en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua. Això inclou piscines municipals o altres d’accés públic com les dels establiments turístics, centres esportius, centres lúdics o similars, les d’instal·lacions juvenils inscrites al Registre d’Instal·lacions Juvenils de la Direcció General de Joventut, col·legis majors o similars, i també les piscines d’ús privat de les comunitats de propietaris, agroturisme o similars. També, inclou piscines d’ús terapèutic ubicades en hospitals i centres d’educació especial.
  • Es permet l’ompliment i el reompliment de les piscines d’ús privat que estiguin destinades al bany de persones que disposen d’una avaluació del grau de discapacitat en què consta que pateixen alteracions de la conducta.
  • En centres educatius, és permès l’ompliment complet o parcial de piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres per al bany d’infants.
  • Les limitacions no s’apliquen a les piscines d’aigua de mar que s’omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d’abastament i de sanejament públiques.

Neteja de vehicles

La neteja dels vehicles queda limitada a:

  • Neteja en establiments comercials dedicats a aquesta activitat que compten amb sistemes de recirculació de l’aigua. Fora d’aquests establiments només es permet la neteja de vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula amb esponja i galleda.
  • Es permet la neteja de vehicles fora d’establiments comercials per a mantenir la seguretat i salut de les persones i dels animals. S’inclouen els vehicles de transport de menjar, transport d’animals (vius o morts), ambulàncies, vehicles mèdics i transport de medicaments i de residus. Es farà sempre amb la mínima utilització d’aigua possible.

Neteja de carrers i mobiliari urbà

  • Es prohibeix la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, siguin públics o particulars, excepte si la neteja és resultat d’un accident o d’un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària. En aquestes circumstàncies, la neteja es farà amb el mínim d’aigua indispensable.
  • Sí que es permet la neteja d’aparadors i finestres amb galleda i esponja.

Forns ornamentals

  • Resta prohibit l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua, excepte llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica, on es permet el mínim ús de l’aigua imprescindible pel seu manteniment. S’ha d’estudiar i, si és viable, s’ha de realitzar el trasllat i la concentració de la vida aquàtica afectada a aquell entorn que n’asseguri la màxima supervivència amb el mínim consum d’aigua.

Granges

  • L’ús d’aigua procedent de la xarxa d’abastament d’aigua potable queda limitat a les quantitats necessàries per a l’abeurament i neteja dels animals, així com per a la neteja del recinte. Per aquest darrer ús cal utilitzar només les quantitats imprescindibles per mantenir les condicions sanitàries i només en cas que no es disposi d’una font alternativa i exclusivament mitjançant sistemes de neteja a pressió o altres d’eficàcia equivalent.

Eliminació de la pols en l’aire

  • Es prohibeix la utilització d’aigua per a l’eliminació de pols i matèria en suspensió a l’aire.
Etiquetes

Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).