Els parts amb cesària programada de l’Hospital de Palamós ja poden ser amb acompanyant
Escrit per Ràdio Palafrugell el 10 d'Abril de 2022
- Des del gener, ja s’han practicat 10 cesàries amb acompanyant.
Pots escoltar aquí l’entrevista sencera amb la Iolanda Casavella, Coordinadora de les Llevadores de l’Hospital de Palamós
Aquest 2022, la Unitat d’Infància i Dona ha pogut iniciar els acompanyaments als parts amb programació de cesària de l’Hospital de Palamós. Des del mes de gener i durant aquest primer trimestre, ja s’han practicat un total de 10 cesàries acompanyades.
En concret, l’acompanyament per part del pare, mare o familiar es pot realitzar sempre que la cesària sigui programada i no urgent. Durant el preoperatori, però, la mare l’ha de realitzar sola, moment que s’aprofita per preparar i canviar també a la persona acompanyant.
Aquest dilluns, 21 de març, la Mia va néixer després d’una cesària programada i acompanyada pel seu pare i mare. La Meritxell Garriga, la seva mare, ens explicava que “”vens preparat, perquè saps que és una cesària programada. En el meu cas, que és la segona cesària, poder viure el moment del naixement de la teva filla, tots dos junts, amb la persona que estimes, ha estat molt bonic“.
Chema Marqueta, director de la Unitat d’Infància i Dona, assenyala que “el projecte neix de la convicció que el naixement d’un nadó és una experiència única que s’ha de poder compartir i viure”.
Per aconseguir-ho, s’ha hagut de replantejar tot el circuit intern, ja que l’Hospital de Palamós ni disposa de quiròfan obstètric com altres hospitals de referència de Girona o Barcelona on les cesàries acompanyades són una realitat des de fa temps.
Un cop realitzada la intervenció, la mare i l’acompanyant tornen a traslladar-se a la sala de parts, on s’hi realitza tota la recuperació, un espai més tranquil, amable i adaptat a futures necessitats de la nova família.
La humanització del part a Palamós
L’acompanyament durant les cesàries és un pas més cap a la humanització del procés de naixement, un dels projectes transversals i que fa ja anys que s’està duent a terme a la sala de parts de l’hospital.
Ja fa anys que l’Hospital de Palamós atén a les necessitats actuals de les dones i dels seus drets com a futures mares. Es treballa per aconseguir un part el més natural possible i reduir la instrumentalització durant el naixement. Així, per exemple, les episiotomies s’han reduït fins al 7,6% el 2021 o el part vaginal després de cesària en anteriors parts està per sobre el 60%.
La setmana passada, el 13 de març, la Mireia Bas va ser mare de la Paula. Va ser un part nat amb part natural i segons comenta la Mireia “va ser tot molt natural, com si parís al camp, com les dones d’abans amb una llevadora i prou“. En aquest sentit, destaca que “vaig poder estar com em venia de gust, molt tranquil·la i en un ambient molt relaxat en tot moment. Si les persones que t’estan atenent et donen confiança i benestar, tot és més positiu i fa que sigui un part millor“.
Ajudem i donem suport a la lactància materna i fomentem el pell amb pell i el contacte amb la mare. Prop del 60% de les mares estan alletant el seu nadó abans de 30 minuts de donar llum.
Davallada en el nombre de parts a Palamós en els darrers anys
Durant els dos darrers anys i amb el context de la pandèmia COVID, la sala de parts ha viscut menys naixements, amb 734 (2021) i 818 (2020). Són xifres lleugerament inferiors al 2018 i 2019, on naixien 848 i 846 nadons a Palamós. Això suposa una disminució del 3,3% el 2020, inferior a la disminució del 5,9% que ha patit Catalunya segons les últimes dades de l’Idescat.