La UCIM de l’Hospital de Palamós ja nota els efectes de Setmana Santa
Escrit per Ràdio Palafrugell el 16 d'Abril de 2021
- La cap del servei de Medicina Interna de l’Hospital de Palamós, la doctora Roca Toda fa un repàs de la incidència de la COVID al centre hospitalari.
- Destaca que després del cap de setmana de Setmana Santa ja van notar un augment de casos greus de COVID.
Després d’unes setmanes de relativa tranquil·litat a la Unitat de Cures Intermitges (UCIM) de l’Hospital de Palamós, l’augment de mobilitat abans i durant la Setmana Santa, ha provocat que la unitat de semicrítics palamosina torni a estar col·lapsada. Així ho ha explicat la doctora Roca Toda a Ràdio Palafrugell.
L’Hospital de Palamós no disposa d’una Unitat de Cures Intensives (UCI), sinó que té una UCIM, per a pacients semicrítics, amb un total de 6 llits. La cap de Medicina Interna de l’hospital detalla que aquest és el pas previ -o posterior- abans que el pacient sigui traslladat a la UCI.
Tot i que habitualment a la UCIM es manté als pacients amb ventilació mecànica no invasiva, en cas que no se’ls puguin traslladar a una UCI, se’ls pot intubar durant un màxim de 24 hores.
La Setmana Santa torna a omplir la UCIM
Així com durant la baixada de la tercera onada, la UCIM estava buida de casos de COVID, l’augment de mobilitat ha tornat a omplir-la. En aquest sentit, la doctora Roca explica que ja preveien aquest augment relacionat amb la Setmana Santa.
Així, s’ha passat de tenir un o dos casos de COVID a tenir la unitat de semicrítics amb 6 casos molt greus. A més, els malalts no COVID que necessitaven estar a la UCIM han hagut de ser traslladat a d’altres zones del centre.
La doctora Roca Toda apunta, però, que sembla que en les darreres 24 hores la pressió s’ha alleugerit. No obstant això, la previsió és d’estar plens fins passat Sant Jordi.
Menys positius, però més greus
D’altra banda, en aquesta quarta onada, han observat que els casos positius empitjoren més ràpid que en les anteriors. Per tant, entren amb insuficiència respiratòria i necessiten ventilació mecància no invasiva. La cap de Medicina Interna de l‘Hospital de Palamós detalla el protocol que se segueix.
A més, en aquesta nova onada també hi ha d’altres diferències, lligades a la variant britànica. Així, malgrat que no hi ha tants positius, són més greus i la mitjana d’edat s’ha vist reduïda.
Un aspecte que està directament relacionat amb l’avançament de la vacunació a la comarca. Actualment, més del 82% de la població de 80 anys o més del Baix Empordà ja ha rebut la primera dosi de la vacuna, i ja s’estan citant per vacunar des dels CAPs els menors de 80 anys. Per aquest motiu, també, l’estada dels pacients a les UCIs és major, atès que les persones més joves tenen més resistència.
Per últim, la doctora Roca Toda també ha volgut recordar la importància de continuar amb les mesures de seguretat, tot i estar vacunat.
Podeu recuperar l’entrevista íntegra amb la cap de Medicina Interna de l’Hospital de Palamós, la doctora Roca Toda al següent: