Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


19 de maig o 2 de juny?: Polèmica per les dates del Carroussel Costa Brava

Escrit per el 26 de Juliol de 2023

  • L’Ajuntament de Palafrugell planteja fer un procés participatiu aquest estiu per decidir si fer el Carroussel Costa Brava per la Segona Pasqua o el primer cap de setmana de juny
  • Les colles carrossaires asseguren que hi ha “consens” dins l’associació per fer-lo al juny

La data del Carroussel Costa Brava torna a ser motiu de discussió. Els dos últims anys, les circumstàncies han obligat a fer-lo el primer cap de setmana de juny, i durant l’anterior mandat s’havia posat sobre la taula que a partir d’ara quedés fix en aquelles dates. Ara, però el nou Ajuntament vol fer un procés participatiu perquè la ciutadania esculli entre aquesta opció o retornar-lo al diumenge anterior a la Segona Pasqua, com marca la tradició. En aquest cas, seria el 19 de maig. Les colles carrossaires defensen que ells són els qui haurien de tenir l’última paraula, i aposten pel juny. Però des del consistori al·leguen que les Festes de Primavera “no són només dels carrossaires, sinó de tota la ciutadania”.

La polèmica va esclatar al ple d’aquest dimarts. El govern de Palafrugell va haver de deixar en suspens la votació dels dos dies festius municipals de 2024 arran de les crítiques de dos grups de l’oposició per les implicacions que aquest acord tindria pel Carroussel Costa Brava. L’Ajuntament plantejava declarar festiu el dilluns 20 de maig, cosa que volia dir que la tradicional desfilada de carrosses es faria diumenge 19 de maig, dia de la Segona Pasqua.

Però des dels grups d’Esquerra Republicana i de Junts per Palafrugell ho van criticar, esgrimint que dins de l’associació de carrossaires hi havia l’acord que el Carroussel quedés fixat al segon cap de setmana de juny. Marc Casanovas, d’ERC, va explicar-ho de primera mà, perquè ell era el president de l’associació aleshores.

ERC va manifestar que votaria en contra de l’acord, abans que l’alcalde ho deixés en suspens. Junts per Palafrugell es va plantejar abstenir-s’hi. Ho va explicar el seu portaveu, David Martín.

El setembre del 2021, les colles carrossaires es van reunir per pactar fer el Carroussel del 2021 el 5 de juny. Aquell any no hi va haver Carroussel per culpa de la pandèmia. Per tant, la decisió no es va executar. I els dos següents, les circumstàncies van obligar a fer-lo el primer cap de setmana de juny. El 2022, perquè la Segona Pasqua, que canvia de data anualment perquè depèn de la Setmana Santa, era aquell dia. I el 2023, Pentecostés queia en 28 de maig, dia de les les eleccions municipals, i es va passar al cap de setmana següent.

Però des del govern municipal esgrimeixen que no hi ha cap acord de l’anterior executiu que establís oficialment i de manera fixa el canvi de data. I, que si hi fos, el respectarien. Per això, l’alcalde, Juli Fernández, planteja un procés participatiu obert a la ciutadania per prendre la decisió.

El procés participatiu es farà a l’estiu, perquè els festius s’han d’aprovar per ple municipal i la Generalitat demana saber-los el 30 de setembre. A més, també en depenen les escoles, que han de fixar els seus dies de lliure disposició. La regidora de Cultura i grans esdeveniments, Laura Millan, defensa prendre la decisió de manera col·lectiva.

Al ple d’aquest dimarts hi van assistir membres de les colles carrossaires. La presidenta de junta que les agrupa, Judit Parals, va intervenir al torn de preguntes obert al públic. Va defensar que hi ha consens entre les colles per la primera setmana de juny, i va explicar-ne els motius.

En tot cas, les entitats i l’Ajuntament es van emplaçar a reunir-se per acordar la pregunta del procés participatiu.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).