Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


REPORTATGE: Els sommeliers, una figura imprescindible per entendre i gaudir el vi

Escrit per el 19 de Juny de 2025

  • Jordi Grau, enòleg i responsable de Vins i Licors Grau, defensa el valor de la figura del sommelier en la restauració actual
  • Explica que és una professió que requereix formació i passió, i que ajuda a dignificar el món del vi
  • També anima tothom a perdre la por i aprendre a tastar el vi

El sommelier és una figura cada vegada més present als restaurants, i no només als establiments de gamma alta. Així ho ha assegurat a Ràdio Palafrugell Jordi Grau, que és enòleg i responsable de Vins i Licors Grau. Defensa la importància d’aquesta professió per explicar i recomanar el vi, i per acostar-lo al públic d’una manera rigorosa i accessible.

El sommelier s’adapta al tipus de plat i als gustos del client.

La popularització de la gastronomia i el vi va fer que surgís l’ofici de sommelier per tenir un referent a la sala dels restaurants per explicar el vi i aconsellar com harmonitzar-lo amb el plat seleccionat. En vint anys han s’ha duplicat el nombre de vins a beure i conèixer, per això és necessari tenir un coneixement del que es ven. Abans la carta d’un restaurant oferia uns deu vins, actualment se’n poden oferir uns quaranta o cinquanta.

Quina diferència hi ha entre sommelier i enòleg?

Grau diferencia clarament els rols dins el món del vi: l’enòleg és el responsable de l’elaboració del vi, a més, el títol d’enòleg s’aconsegueix mitjançant un grau universitari. Mentre que el sommelier és qui interpreta el vi a la sala, a través d’una formació professional.

Explica que els tastos professionals inclouen tècniques molt específiques, com escopir el vi per evitar ingerir grans quantitats d’alcohol, o netejar el paladar amb aigua o bastonets de pa per trencar el registre aromàtic o de tacte en la boca, del vi anterior.

Grau destaca que hi ha sommeliers molt reconeguts a la nostra zona.

Vins i Licors Grau és una empresa familiar que ha passat de vendre vi a granel a oferir més de 12.000 referències. Reivindica també la feina del pagès i defensa la dignitat del treball al camp. Grau reivindica que “cuidar una vinya porta molta feina i sovint no es valora”.

Finalment, anima tothom, fins i tot a qui no li agrada el vi, a visitar les seves instal·lacions per veure l’exposició que hi tenen i descobrir aquest univers apassionant. Segons diu, “el bon vi és el que ens agrada” i convida a la gent a perdre la vergonya i deixar-se guiar per qui en sap.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).