Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Regressió de la platja entre l’Estartit i Begur

Rubén Herranz

A l’Hora del Peix Fregit de dilluns vam parlar amb en Josep Pascual, de l’Observatori de l’Estartit al voltant de la regressió de la platja entre l’Estartit i Begur. El col·laborador de Ràdio Palafrugell porta des de 1993 fent estudis de com la platja ha anat reculant. Així, el 2015 va publicar un estudi en el que, de mitjana, la platja ha reculat un metre per any.

L’aumgent del nivell de mar és un dels problemes més preocupants del canvi climàtic i que s’associa al desglaç dels pols àrtics. En aquest sentit, Josep Pascual, responsable de l’Observatori de l’Estartit porta estudiant aquest fenomen des de fa, pràcticament 30 anys. Aquest estudi abastava des de la zona de l’Estartit i la zona rocallosa de la costa de Begur. No obstant això, Pascual explica que encara esta fent mesures del nivell del mar un cop l’any i detalla les dificultats per fer-les.

Malgrat que a nivell global les dades generals mostren que la platja ha reculat una mitjana de 60cm, no passa el mateix en totes les zones. Així a la zona més propera a la costa de Begur s’observa el fenomen contrari. Josep Pascual ens dona la possible explicació

L’augment del nivell del mar està associat al desglaç de les zones àrtiques, però també hi ha d’altres factors. En aquest sentit, Josep Pascual explica que també influeix la dilatació dels mars i oceans a causa de l’augment de la temperatura de les seves aigües.

Possibles solucions

Hi ha altres causes que difereixen d’un any per l’altre, així com dins d’un mateix any. Bàsicament són els temporals de mar, les ventades, principalment les tramuntanades, i els corrents marins. No obstant això, Pascual explica seria molt més laboriós tenir en compte tots aquests factors.

Per últim, Josep Pascual detalla que la regressió de la platja entre  l’Estartit i Begur, serà complicada d’aturar. Tot i que, sí que es podria minimitzar tornant a la neteja manual de la platja com es feia abans. Així, es tindria una platja més natural i serien menys freqüents i menys intenses les situacions amb les sorres voleiant i, per tant, es perdria menys sorra. No obstant això, la millor solució seria intentar minimitzar l’impacte humà sobre el medi ambient.