Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Quan calmin els mals vents tornaré a l’AVAC

Rubén Herranz

Aquest divendres 26 de juliol es presenta Quan calmin els mals vents tornaré a l’AVAC, l’Associació de Veïns i Amics de Calella de Palafrugell. L’acte tindrà lloc al Local Social de l’entitat a partir de les 19h. A més de comptar amb la presència de l’autora, Pìlar Francès, també hi haurà una presentació prèvia del llibreter i activista cultural Guillem Terribas. D’altra banda, al final de la presentació hi haurà una tertúlia amb la finalista del Premi de Conte Curt Es Còdol 2018.

Quan calmin els mals vents, tornaré, té com a protagonista Josep Francès Novella, avi de l’autora. El llibre reviu les seves memòries de la Guerra Civil, l’exili de 1939, els camps de refugiats i la lluita per la supervivència.

Malgrat que és el primer llibre de Pilar Francès, aquesta destacava a Ràdio Palafrugell que sempre ha estat sempre una gran apassionada de la lectura i escriptura.

La idea del llibre, publicat per l’editorial Gregal aquest 2019, va sorgir arrel del documental sobre el camp d’Argelers que es va emetre per TV3. A partir d’allà, va començar una tasca de recerca a través de documents que el seu avi guardava en una caixa que va trobar a casa seva.

Josep Francès Novella no militava en cap partit polític, ni volia anar a la guerra, n’havia perdudes moltes pel camí. El van mobilitzar el maig de 1938 i va ser destinat a la Flotilla de Vigilancia y Defensa Antisubmarina de Cataluña. Posteriorment, i dalt del guardacostes Alcaudón, va marxar cap a terres franceses.

Com explicava l’autora, no va ser fins més de 30 després que el seu avi no va poder tornar a Sant Feliu de Guíxols. Finalment, Josep Francès Novella va morir a la localitat ganxona l’any 1989.

Així doncs, després de la presentació del maig, aquest divendres arriba Quan calmin els mals vents, tornaré a l’AVAC.