Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Núria Esponellà, premi Prudenci Bertrana de Literatura

Rafel Corbí

Conversa amb l’escriptora i professora Núria Esponellà, premi Prudenci Bertrana de literatura. La seva darrera novel·la, Ànima de tramuntana ha estat l’obra escollida pel jurat que forma part dels Premis Literaris de Girona.

Per Núria Esponellà haver rebut aquest reconeixement “suposa la culminació d’una etapa“. En aquest sentit, recorda que porta 20 anys publicant llibres, però que des dels 11 anys ja escrivia poesia des del porxo de casa seva. Per tot això, aquest guardó és tot un “honor”. D’altra banda, però també ha apuntat que rebre aquest premi no és una casualitat, sinó que “ha picat molta pedra“.

Ànima de tramuntana es tracta d’una novel·la intimista que, segons Esponellà, podria tractar-se de dos novel·les recollides en una mateixa perquè s’entrellacen dues històries. Per una banda hi ha la història de la Mínia, una arqueòloga que esta investigant dues tombes del poblat ibèric d’Ullastret. Per altra banda, la protagonista recrea la vida d’Ekinar, una dona del segle III aC que forma part d’una cultura “molt arrelada a la natura”. En la primera entrevista radiofònica de Núria Esponellà, al voltant d’aquesta novel·la, també ha explicat que la història del passat ha estat la part més complicada de relatar. En aquest sentit, Esponellà ha explicat que els arqueòlegs del Museu d’Empúries, d’Ullastret o de Calafell van aconsellar que no s’emboliqués amb aquesta història.

Amb tot, però, quatre anys després d’iniciar aquest llibre, finalment ha vist la llum i Núria Esponellà s’ha convertit en el premi Prudenci Bertrana de literatura 2020. Podeu recuperar l’entrevista íntegra amb la que va ser professora del Frederic Martí Carreras de Palafrugell, al següent arxiu.