Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


L’autoestima. Càpsula de psicologia amb Pau López

Rubén Herranz

El psicòleg emocional de capçalera de Ràdio Palafrugell, Pau López ens ha ofert una nova càpsula a L’Hora del Peix Fregit. Aquest dilluns en Pau ens ha parlat de l’autoestima, un aspecte del que sovint se’n parla molt, però que no s’acostuma a treballar gaire.

Pau López ha destacat que encara es troba amb molta gent que considera que existeixen dos tipus d’autoestima: la baix i l’alta. En aquest sentit, el psicòleg ha volgut aclarir aquest malantès, ja que per ell és millor parlar d’equilibri. Tant una autoestima alta com baixa pot aportar conseqüències negatives. Estar en equilibri i treballar l’autoestima pot ajudar a arribar assolir les fites que les persones es proposen. Actualment s’aposta molt per l’empoderament de la gent, però en realitat són molt pocs el que s’ho creuen.

Autoestima i egocentrisme

Lligat amb això, en aquesta càpsula també s’ha parlat de les dificultats que tenen les persones per descriure’s. Per exemple, López ha explicat que sovint és més senzill parlar en segona persona que no pas en primera. A més, també ens és més senzill comentar allò que se’ns dona menys bé i, per contra, ens és més complicat dir les nostres habilitats. En aquest sentit, en Pau ha comentat les dificultats per distingir la línia entre què és l’ego i l’autoestima. Les persones tendeixen a menysprear la seva autoestima per no semblar egocèntrics. En aquest punt, López també ha introduit el tema de la comparació amb d’altres persones a la que constantment estem sotmesos. Pel psicòleg emocional el millor que es pot fer és comparar-se amb un mateix.

Per altra banda, la definició d’autoestima moltes vegades es queda en el més superficial: la capacitat que tenim d’estimar-nos. Si analitzem bé el concepte, ens adonarem que autoestima també significa “capacitat de dirigir la nostra vida”.

Per últim, la clau per treballar-la és, sobretot, generant pensaments positius cap a un mateix.

L’Hora del Peix Fregit

El magazine matinal de Palafrugell

More info