Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


L’APPEC acosta les revistes en català als pobles sense quiosc

L’iQUIOSC.cat en ruta es desplaça quinzenalment en una caravana a diversos municipis de l’Alt i Baix Empordà.

L’APPEC Editors de Revistes i Digitals, que agrupa prop de 200 revistes de les més diverses temàtiques, ha engegat a l’Alt i Baix Empordà una prova pilot per acostar les seves revistes a petits municipis sense quioscos de premsa ni llibreries, a través d’una caravana ambulant, l’iQUIOSC.cat en ruta, que s’hi presenta quinzenalment un dia a la setmana.

L’objectiu és atansar les revistes en català a unes persones que no hi tenen un accés fàcil, per la falta de quioscos i d’altres punts de venda de publicacions que lamentablement s’estén arreu del país. La prova pilot s’assaja a l’Alt i Baix Empordà atès que aquestes comarques es troben entre les que tenen més pobles petits, on aquesta mancança hi és especialment manifesta.

El quiosc a Albons

Durant el matins l’iQUIOSC.cat se situa en un lloc cèntric del poble, buscant la màxima concurrència possible –a la plaça, al mercat o prop d’un centre cívic– i a les tardes es trasllada prop d’una escola rural d’un altre poble, atès que l’oferta existent de publicacions també s’adreça als infants i joves. Inicialment, la ruta passa pels pobles de Pau i l’Armentera els dilluns; de Verges i Albons els dimarts; de Vilabertran i Lladó els dimecres; de Llers i Agullana els dijous i de Portbou i Capmany els divendres.

Es tracta d’una iniciativa que compta amb el suport dels ajuntaments dels municipis on es du a terme, de la Diputació de Girona i de la Generalitat de Catalunya. Es va posar en marxa la darrera setmana de setembre i preveu allargar-se fins a la tercera setmana de desembre.

L’iQUIOSC.cat en ruta fa possible que durant aquestes set setmanes el veïnat d’aquests pobles i el dels voltants pugui accedir de forma regular a una gran diversitat de publicacions, en una visita que recorda una mica la que fan –i sobretot feien– a molts pobles aquells peixaters i flequers que setmanalment hi transportaven la seva parada ambulant.

En aquest quiosc mòbil les veïnes i veïns hi troben mostres de la gran varietat de revistes, poden conèixer-les, adquirir-les i subscriure-s’hi, amb promocions especialment pensades per a l’ocasió.

Conscients de la situació de vigilància sanitària provocada per la pandèmia de la covid-19, es prenen les prevencions perquè l’afluència al quiosc es faci de forma ordenada, sense aglomeracions, en una parada que està dotada del gel hidroalcohòlic per a la desinfecció de mans.

Malgrat la situació, des de l’APPEC no s’ha volgut renunciar a endegar projectes que es creuen necessaris i que fan un bé a la comunitat, en favor de la cultura, l’equilibri territorial i de la vitalitat dels pobles.

El quiosc a Verges 

Programació de l’iQUIOSC.cat en ruta per l’Empordà

Dilluns:
Matí: plantada al carrer del Rei de Pau, prop de l’Ajuntament, d’11.00h a 13.30h
Tarda: desplaçament al carrer de la Figuera de l’Armentera, prop de l’escola els Fluvianets, de 16.00h a 17.30h
Dimarts:
Matí: assistència al mercat setmanal de Verges, a la plaça major, de 10.00h a 13.30h
Tarda: desplaçament al carrer Tor d’Albons, prop de l’escola La Branca, de 16.00h a 17.30h
Dimecres:
Matí: plantada a la plaça Major de Vilabertran, de 10.00h a 13.30h
Tarda: desplaçament a la Plaça Major de Lladó, de 116.00h a 17.30h
Dijous:
Matí: plantada a la plaça del Dispensari de Llers, de 10.00h a 13.30h
Tarda: desplaçament a la Plaça Major d’Agullana, de 16.00h a 17.30h
Divendres:
Matí:, plantada a la Rambla de Catalunya de Portbou, en el mercat setmanal, de 10.00h a 13.30h
Tarda: desplaçament a la Plaça Major de Capmany, de 16.00h a 17.30h

Escolta l’entrevista a Vicenç Relats amb el nostre podcast: