Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Arriba un episodi de llevant

Rubén Herranz

 

Aquesta setmana sembla que serà la bona i, per fi, després de molts dies sense pluja, tot indica que arribaran pluges generoses. En aquest sentit, en Josep Pasqual de l’Observatori de l’Estartit ens explica què comportarà l’episodi de llevant que ja ha arribat a la nostra zona.

Primer de tot ha remarcat que aquest és un fenomen habitual d’aquesta època de l’any. A més, ha avançat que, en principi no està previst que hi hagi grans acumulacions de pluja en pocs minuts a casa nostra.

 

Així doncs, Josep Pasqual ha remarcat que tindrà més afectacions a nivell d’un temporal de mar. Tot i que, ha avançat que tampoc serà un gran episodi, res a veure amb el que va tenir lloc el 2018 que es va endur per endavant la Punta de la Galera.

 

No obstant això, des del Servei Meteorològic de Catalunya destaquen que a les comarques de Girona, durant la tarda es podran superar els 100 l/m². A més, es podrien acumular entre 200 i 250 l/m² durant la matinada de dimecres i el matí. En aquest moment, s’allunyaria per la zona nord-est de Catalunya.

L’ull de la borrasca ens passarà pel damunt. De cap manera és aconsellable la navegació marítima en aquesta zona. Entre la costa Barcelona i la costa Brava l’onatges més important arribarà una mica més tard. Atenció a onades semblants amb marcada mar de fons al nord del cap de Begur i tota la costa vermella durant tot dimecres i part de dijous. En aquest sentit, Josep Pasqual ha recordat als curiosos que s’ha d’anar amb compte.

Què cal tenir en compte durant la llevantada

Com és habitual quan es produeix un episodi de llevant s’han de prendre tot un seguit de precaucions:

  • Treure tots els cotxes aparcats en zones de risc.
  • Conduir amb precaució, reduint velocitat i augmentant distància de seguretat.
  • Si el cotxe queda atrapat per l’aigua no intentar rescatar-lo.
  • A les carreteres i autopistes es poden acumular tolls d’aigua i també en alguns punts, despreniments.
  • No acostar-se a les sculleres i protegir les zones de primera línia de mar que, amb llevantades, presenten més problemes.
  • Alguns rius i rieres tindran importants crescudes. Per tant, no ens podem refiar de cursos que, sovint, estan secs o porten poca aigua.
  • El vent pot ser destacable a molts punts. Atenció a tendals i també elements que hi hagi als balcons.
Arriba un episodi de Llevant

Costa de Llafranc. Fotografia de Margarida Bonet @margab61 a Twitter