Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


4a edició de l’Oncoswim amb una recaptació rècord

Rafel Corbí

Un total de vint equips de quatre nedadors participaran aquest dissabte 1 de juny en la 4a edició de l’Oncoswim amb una recaptació rècord. Aquesta és una travessia solidària de natació en aigües obertes organitzada pel CN Radikal Swim i la Fundació Oncolliga Girona. Com en les edicions anteriors, els diners recaptats amb aquest repte solidari es destinaran a finançar la investigació sobre el càncer de mama triple negatiu, un subtipus de càncer molt agressiu que afectat sobretot dones joves.

Recaptació rècord

Fins ara, s’han destinat a aquest projecte un total de 50.000 euros recollits en les edicions del 2016, 2017 i 2018, i en aquesta quarta edició ja se n’han recaptat més de 36.000. Una xifra que encara pot augmentar perquè la plataforma de donacions continua oberta. Així doncs, una 4a edició de l’Oncoswim amb una recaptació rècord. Així ho destaca Gerard Alemany, membre de Radikal Swim, a Ràdio Palafrugell

L’Oncoswim és una travessia de 30km entre l’Estartit i Calella de Palafrugell, passant per les Illes Medes i les Illes Formigues,  en la qual es participa en equips de quatre nedadors. En aquest sentit, els membres de l’equip poden nedar tots alhora els 30 km o poden fer relleus. Tot i que, sempre hi ha d’haver com a mínim un integrant de l’equip a l’aigua.

D’altra banda, els equips participants tenen un temps màxim de 12 hores per finalitzar la prova, per motius de seguretat.  Es tracta d’una prova exigent físicament, motiu pel qual els participants han d’acreditar que tenen capacitat per a realitzar-la. És a dir, que han de ser capaços de fer 3.000 metres en piscina en menys d’una hora. No obstant això, durant la travessia, els equips aniran acompanyats en tot moment per una embarcació amb patró, i també hi haurà altres embarcacions i caiacs que faran seguiment durant el recorregut.

Per participar a l’Oncoswim, cada equip ha de fer un donatiu mínim de 500 euros, tot i que en la majoria dels casos aquesta quantitat mínima s’acaba superant amb escreix. En aquesta edició, per exemple,  hi ha un equip que ha superat els 7.000 euros de donatiu.

La Milla Solidària

A més a més, el mateix dia 1 de juny se celebrarà també la Milla Solidària la versió més popular de l’Oncoswim. En aquest cas, s’ha de nedar el tram de Via Brava de Llafranc fins a Calella de Palafrugell (1,6 km aproximadament). La sortida de la Milla Solidària tindrà lloc a les 16.30h. L’objectiu és que l’arribada dels nedadors de la Milla coincideixi amb la dels primers equips de la travessia de 30 km. La inscripció té un cost de 20 euros (23 euros en el cas de no disposar de llicència federativa) i es pot fer online o el mateix dia, des d’una hora abans de la sortida.

Els investigadors també neden

Tot el que es recapta amb l’Oncoswim i la Milla Solidària es destina a la investigació sobre el càncer de mama triple negatiu. Aquest és un subtipus de càncer molt agressiu que afecta sobretot dones joves i que representa el 20% de tots els càncers de mama diagnosticats. La investigació va a càrrec d’un equip d’investigadors multidisciplinari de la Universitat de Girona (UdG), l’Institut Català d’Oncologia – ICO Girona  i l’Hospital Dr. Josep Trueta, liderat per la doctora en bioquímica Teresa Puig.

D’altra banda, enguany, com a novetat, alguns membres d’aquest grup investigador participaran a l’Oncoswim, dins l’equip ONCOen3D, liderat per la mateixa doctora Puig. “Des de fa un temps, amb alguns companys, fem sortides per nedar a les Vies Braves i ara ens hem engrescat a participar a l’Oncoswim per formar part del repte des de dins i també per col·laborar amb la causa amb el nostre donatiu”, ha explicat la doctora. L’equip ONCOen3D porta recaptats fins al moment més de 2.000 euros.

PalaSport

L'espai esportiu de Palafrugell

More info