Palafrugell reobre la Biblioteca, transformada i amb millor experiència pels usuaris
Escrit per Ràdio Palafrugell el 26 de Març de 2025
- Aquest divendres, 28 de març s’inaugura la nova planta baixa de la biblioteca, amb més llum, millor distribució, paviment nou i el retorn del terra original de Masó.
Després de gairebé tres mesos d’obres, la Biblioteca de Palafrugell reobrirà les portes aquest divendres, 28 de març amb una imatge renovada i una distribució totalment transformada. L’equipament s’ha sotmès a una reforma integral de la planta baixa que ha servit per renovar el paviment, millorar la il·luminació, pintar tot l’espai i repensar l’organització del mobiliari. L’objectiu ha estat fer-lo més funcional, accessible i atractiu per a les més de 400 persones que hi passen cada dia.
La regidora de Cultura, festes i grans esdeveniments, Andrea Albizua, destaca que a partir d’ara hi haurà més il·luminació.
A més, l’equip de la biblioteca n’ha parlat al pòdcast PalaLOVERS, amb Francesc Niell. A l’últím episodi, l’han acompanyat en Joan Soler, la Rosa Vila, la Montse Parra i en David Figarola.
Segons el director del centre, Joan Soler, la biblioteca —inaugurada el 2001 i dissenyada a finals dels 90— ja presentava signes evidents de desgast. “S’aixecava el terra, hi havia poca llum i el mobiliari estava desfasat. Aprofitar el canvi de paviment ens va semblar l’oportunitat ideal per fer una reforma de fons”, explica.
L’equip de la biblioteca ha estat l’encarregat de redissenyar l’espai amb el desmuntatge complet de la planta baixa. Han eliminat murs visuals, eixamplat els passadissos i col·locat les prestatgeries de manera que es tingui una visió global de tot el fons bibliogràfic. Ara, només entrar a l’equipament, es pot veure al fons la secció infantil i es millora la percepció de l’espai i la circulació dels usuaris.
“Semblarà que s’ha ampliat la biblioteca, però simplement hem reaprofitat molt millor l’espai”, diuen Montse Parra i David Figarola, membres de l’equip. “És espectacular. Sembla una biblioteca nova”, afegeix. També s’ha col·locat un taulell nou, més funcional, i s’ha optat per una il·luminació més sostenible.
El redescobriment del terra original de Masó
Un dels elements més destacats de la reforma ha estat la recuperació del terra original de Rafael Masó, l’arquitecte modernista gironí. Es trobava ocult sota un paviment de linòleum, i gràcies a una intervenció, s’ha pogut conservar i integrar en la nova imatge del vestíbul d’entrada. “És un plus patrimonial i simbòlic que connecta el passat de l’edifici amb el seu futur”, explica Soler.
Durant aquests mesos, el personal de la biblioteca ha retirat i recol·locat més de 23.000 llibres. Un esforç logístic enorme: “El nostre objectiu era fer que la biblioteca fos encara més acollidora. Un espai on la gent se senti bé, s’hi quedi i torni”, diu Rosa Vila.

La biblioteca com a espai viu i dinàmic
Més enllà de les obres, la Biblioteca de Palafrugell manté el seu compromís amb la promoció cultural, la lectura i la cohesió social. A més dels serveis habituals, com el préstec bibliotecari (amb una mitjana de 150 llibres setmanals d’intercanvi amb altres biblioteques), ofereixen clubs de lectura, activitats per a escoles, tallers de robòtica, hores del conte i conferències.
També és una de les poques biblioteques del país que manté un servei actiu de préstec d’obres d’art, l’Arteca, amb més de 150 peces disponibles per als usuaris. A més, produeixen un podcast quinzenal, Ales, que divulga temes relacionats amb la lectura, l’art i l’activitat cultural del municipi.
Inauguració d’una exposició de Matthieu Kowad
De fet, aquest divendres, 28 de març s’inaugurarà l’exposició “Espurnes” de Matthieu Kowad a l’Espai Arteca. Kowad és un artista nascut a la Bretanya, a França l’any 1985, però fa cinc anys que viu a Palafrugell. Des de llavors, s’ha especialitzat en escultures, moltes d’elles construïdes a partir d’objectes quotidians.
Es podrà visitar fins al 16 de maig.
Seu de la jornada Biblioteques UNESCO 2025
Com a reconeixement de la seva tasca, la Biblioteca de Palafrugell serà la seu de la jornada Biblioteques UNESCO 2025, que tindrà lloc el 4 d’abril. Es preveu l’assistència d’un centenar de professionals d’arreu de Catalunya i es faran rutes per conèixer el patrimoni local.
Amb una comunitat lectora fidel i transversal, la biblioteca adapta els seus serveis tant a la població local com a les famílies, joves, jubilats i usuaris temporals de l’estiu. Tal com diu Joan Soler, “volem que qui vingui de petit, torni de gran. Que la biblioteca sigui una constant a la vida de la gent de Palafrugell.”