Palafrugell participa en un projecte europeu per millorar l’atenció a víctimes d’odi anti-LGBTIQ+
Escrit per Ràdio Palafrugell el 9 de Novembre de 2024
L’Ajuntament de Palafrugell ha iniciat la seva col·laboració en el Projecte ENACT, una iniciativa europea que té com a objectiu reforçar l’atenció i suport a les persones supervivents de delictes d’odi anti-LGBTIQ+. En aquesta fase inicial, l’Ajuntament participa en la diagnosi, que inclou el mapeig i l’avaluació dels serveis d’atenció disponibles per a aquestes víctimes i l’anàlisi de les experiències que han tingut amb les respostes institucionals davant d’aquests casos.
Ens en parla en Jose Yépez, tècnic de l’Espai LGTBI+ de Palafrugell.
El Projecte ENACT és una investigació de dos anys (2024-2026) liderada per un consorci d’universitats i organitzacions de la societat civil de sis països europeus: Espanya, Eslovènia, Hongria, Itàlia, Lituània i Grècia. Aquesta investigació té per objectiu augmentar el coneixement sobre la violència dirigida contra el col·lectiu LGBTIQ+ i fomentar la formació de professionals per millorar la resposta davant situacions d’odi i discriminació.
El projecte es divideix en diverses àrees d’actuació. Una de les principals és la creació d’un mapeig dels serveis d’atenció a les víctimes de delictes d’odi anti-LGBTIQ+ i la seva avaluació. A més, es preveu una anàlisi a fons de les experiències de les víctimes, incloent-hi la victimització secundària i la perspectiva interseccional. Això implica comprendre com es combinen diferents eixos de discriminació en les experiències de les persones LGBTIQ+.
Entre els objectius del projecte també hi ha la promoció de la cooperació entre els serveis públics i les entitats de la societat civil, amb la finalitat d’aconseguir una resposta més coordinada i efectiva. A través de tallers i activitats de difusió, es treballarà per augmentar la sensibilització de la societat i dels professionals davant d’aquest tipus de violència i les seves conseqüències personals i socials.
Aquesta investigació promourà, finalment, la formació especialitzada per a professionals de l’àmbit de la seguretat i la justícia, amb l’objectiu de millorar l’atenció a la diversitat sexual i de gènere, evitar la victimització secundària i incorporar una perspectiva inclusiva en la lluita contra la discriminació institucional.