Palafrugell organitza una setmana d’activitats per visibilitzar i combatre la LGTBI-fòbia
Escrit per Dani Cortés el 15 de Maig de 2025
- El 19 de maig hi haurà l’acte central amb escoles i entitats a Plaça Nova
- La regidora Margarita Mauri i el tècnic José Yépez defensen la coeducació per garantir la igualtat
Del 16 al 25 de maig, Palafrugell commemora el Dia Internacional contra la LGTBI-fòbia amb una setmana plena d’activitats. El plat fort serà el dilluns 19 de maig a les 11 del matí a Plaça Nova, amb la lectura d’un manifest i la participació de centres educatius i representants municipals.
La regidora d’Igualtat, Margarita Mauri, remarca la importància de celebrar dies com aquest: «representen aquesta oportunitat de celebrar avenços assolits, però també per recordar que encara hi ha molts temes per resoldre.» Tot i els progressos legislatius, admet que «encara estem lluny d’aquest reconeixement social que es mereixen» les persones LGTBI+.
El tècnic de l’Espai LGTBI, José Yépez, explica que aquest any s’ha posat èmfasi en la sensibilització a joves dels instituts: «una de les accions del projecte d’educació és poder sensibilitzar l’alumnat en qüestions que tenen a veure amb la igualtat.»
Assegura que «tenir aquests espais per poder parlar amb les persones joves trobem que ho agraeixen molt.» Malgrat les dificultats, afegeix un punt d’esperança: «El jovent que tenim és un jovent molt format, sensibilitzat i compromès amb moltes causes socials.»
La programació arrenca el divendres 16 de maig a la Biblioteca de Palafrugell amb la presentació del llibre El meu marit es posa faldilles, a càrrec de Carme Parera i el seu marit. Mauri destaca que el llibre explica «un fet que la va sacsejar i la va obligar a fer-se moltes preguntes» sobre identitat de gènere, relacions de parella i acceptació. Hi haurà canguratge gratuït i un aparador cultural temàtic amb llibres i materials recomanats per visibilitzar la diversitat.
La proposta també inclou una exposició col·lectiva comarcal sobre identitat impulsada des de Can Genís i amb aportacions de joves dels instituts de Sant Feliu i la Bisbal. Es podrà veure al monestir de Sant Feliu de Guíxols durant el maig i després farà itinerància pel Baix Empordà. Yépez explica que «és una exposició feta des d’una reflexió individual i col·lectiva sobre la pròpia identitat, les relacions i l’orientació sexual.»
El dissabte 25 de maig es farà una ruta cultural comentada contra la LGTBI-fòbia a Sant Sebastià, en col·laboració amb el Museu del Suro. «Farem una caminada molt senzilla amb una part comentada a nivell cultural», avança Yépez, que també convida a «quedar-se a dinar després, si hi ha prou inscripcions.»
Durant la setmana, la bandera LGTBI onejarà als equipaments municipals i es faran canvis als logotips de xarxes socials. «Tots els equipaments municipals també lluiran la bandera durant aquesta setmana», confirma Mauri.
En relació amb les dades locals, Yépez informa que a Palafrugell s’han comptabilitzat 30 incidències per LGTBI-fòbia el 2024, mentre que el 2023 només se’n van registrar dues. Aclareix que «una incidència és una mostra de LGTBI-fòbia, que no necessàriament és una denúncia ni una infracció administrativa», i que moltes tenen a veure amb «conductes molt normalitzades que són LGTBI-fòbia de baixa intensitat.»
Els àmbits on es produeixen més incidències són l’espai públic, la salut i l’educació, en línia amb les dades de la Generalitat. Mauri recorda que «a vegades aquestes incidències són per omissió», com no respectar els drets de les persones LGTBI.