L’Oncotrail 2023 tindrà una línia de roba esportiva
Escrit per Ràdio Palafrugell el 23 de Gener de 2023
- D’aquí a una setmana, 30 de gener, s’obren les inscripcions per a la desena edició de la cursa solidària de l’Oncolliga, que es farà el 7 i 8 d’octubre
- La celebració del desè aniversari també inclourà una exposició
L’Onclotrail, la cursa solidària més gran d’Oncolliga Girona, escalfa motors per la desena edició, que es farà els dies 7 i 8 d’octubre. Aquest dilluns 30 de gener s’obren les inscripcions per als grups que hi van participar l’any passat. Per celebrar el desè aniversari, la cursa posarà a la venda una línia de roba esportiva. I ja prepara una exposició itinerant sobre els seus anys d’història. Aquest dilluns al matí s’ha fet l’acte de presentació de l’Oncotrail 2023 al Museu del Suro de Palafrugell.
Els actes del desè aniversari
Al llarg d’aquests 10 anys i gràcies a la col·laboració dels fotògrafs voluntaris, l’Oncotrail ha pogut recollir un ampli arxiu d’imatges i que el 10è aniversari és un bon moment per fer-ne un recull en format exposició. La intenció és que la mostra fotogràfica sigui itinerant i que a partir del mes d’octubre, un cop s’hagi celebrat la 10a edició, es pugui visitar als diferents municipis per on passa la prova.
L’altra novetat serà la línia de roba esportiva per a corredors que l’empresa Tactic Sport ha dissenyat expressament per a l’ocasió i que estarà disponible a través de la seva web (https://www.tactic-sport.com/ca/team-store) amb el codi ONCOTRAIL. La línia consta de samarretes de màniga curta i màniga llarga per a dona i home, pantaló per a home i dona, mitjons, buf i cinta pel cap. També hi haurà talla infantil de samarreta i pantaló. Un percentatge de les vendes es destinarà directament a Oncolliga com a donatiu.
Les inscripcions, a punt
Conscients de les pròpies limitacions organitzatives, els promotors de la cursa han marcat per a la pròxima edició un límit màxim de 300 equips participants. Cada equip pot estar format per un mínim de 6 components i un màxim de 8. A més, els equips poden inscriure també un xofer. El preu de la inscripció s’ha apujat lleugerament respecte l’any passat per tal de fer front a l’augment de preus com a conseqüència de la inflació. Així, la inscripció serà de 60 euros per als participants que disposin de llicència federativa i 65 euros per als que no en tinguin.
Les inscripcions s’obriran el pròxim dilluns, 30 de gener, a les 9 del matí, però de moment únicament per als equips que ja van participar en l’edició de l’any. En aquesta primera fase hi haurà 100 places disponibles. A partir del 13 de febrer, hi haurà una segona fase d’inscripcions oberta a tothom, fins arribar als 275 equips.
A l’acte de presentació d’aquest dilluns s’han explicat els detalls de l’Oncotrail 2023, que manté el recorregut i característiques en les línies bàsiques. S’organitza de manera conjunta entre l’Oncolliga i l’Agrupació Excursionista de Palafrugell, amb el Club Atlètic. La presidenta de l’Oncolliga Girona, Paqui Badosa, posava en valor els seus voluntaris.
I explicava així l’organització coral d’aquesta cursa.
El regidor d’Esports, Isidre Tenas, celebrava el pes de l’Oncotrail en l’esport palafrugellenc.
Prop de 200.000 euros de recaptació per hospitals el 2022
Durant l’acte s’ha fet balanç de la darrera edició i s’ha explicat a què s’han destinat els 381.000 euros que es van recaptar gràcies als donatius dels equips participants. El gruix més important dels fons recollits (188.560 euros) s’ha destinat als hospitals gironins per millorar el confort i el diagnòstic dels malalts de càncer i una altra part destacada (40.000 euros) al projecte de recerca sobre el càncer d’ovari que du a terme un equip d’investigadors de l’IDIBGI dirigit per la Dra. Pilar Barretina, al qual ja es van destinar 30.000 euros de l’edició del 2021. L’objectiu d’aquest estudi és identificar els biomarcadors clínics i moleculars de predicció de llarga supervivència d’aquest tipus de càncer.
La resta tindran com a finalitat el finançament de dos nous programes d’Assessorament en Nutrició i Càncer i Sexualitat Clínica Oncològica que ha engegat la Fundació Oncolliga Girona (40.000 euros) i a donar continuïtat a la resta de serveis que l’entitat ofereix als malalts de càncer i les seves famílies (114.443 euros).
Pel que fa als fons destinats als hospitals gironins, s’han repartit de la següent manera:
• Hospital de Figueres. 55.000 euros. Accés a una eina d’identificació de tumors basada en tècniques d’IA i, més concretament, de Deep Learning a partir d’uns algoritmes creats, conjuntament per l’equip de desenvolupament de la Direcció d’Innovació del Parc Salut Mar (Hospital del Mar ) de Barcelona i la pròpia Fundació Salut Empordà.
• Hospital d’Olot. 4.493,98 euros. Butaca de descans amb rodes i auriculars Alexa.
• Hospital Universitari Dr. Josep Trueta. 31.082,48 euros. Butaques per a l’hospital de dia.
• ICO Girona. 36.048,32 euros. Bancades per a la sala d’espera i butaques per a l’hospital de dia.
• Hospital de Campdevànol. 6.161,72 euros. Impressora Zebra + Camilla polivalent + làmpara + taula + butaca tres cossos amb dos motors.
• Hospital de Blanes. 3.972,19 euros. Televisió LED + suport telescòpic + PC de gestió.
• Hospital de Palamós. 31.803,32 euros. Compra de divers material per al tractament i diagnòstic de pacients de càncer i Llicències 3D per a la realització d’estudis mamogràfics amb tomosíntesi.
• Clínica Salus Infirmorum. 20.000 euros. Remodelació i equipament d’una sala polivalent per a l’ús dels pacients afectats de càncer derivats de l’Hospital Dr. Trueta.
L’Oncotrail és una cursa solidària de 100 km per equips que té com a finalitat recaptar fons per millorar les condicions de vida dels malalts de càncer de les comarques gironines i els seus familiars. L’itinerari és circular i transcorre per paratges de mar i muntanya del Baix Empordà, amb sortida i arribada a Palafrugell. Una altra de les característiques que fan d’aquesta prova un esdeveniment esportiu i solidari únic és que l’organització va íntegrament a càrrec de voluntaris, prop de 600 entre avituallaments i logística, fisioterapeutes, podòlegs, serveis sanitaris i forestals.
La primera edició es va celebrar l’any 2013 i des d’aleshores el nombre d’equips participants i de donatius ha crescut de manera espectacular, passant dels 45 equips i 57.850 euros d’aquell primer any, als 318 equips i 381.000 euros de recaptació de la darrera edició. Els diners es recapten a través de les aportacions solidàries dels equips, que han de fer un donatiu mínim de 1.000 euros per poder-hi participar, si bé són molts els que depassen amb escreix aquesta quantitat. En total, en les nou edicions celebrades fins ara s’ha recaptat prop de 2 milions d’euros (1.975.424 euros).
La plataforma d’inscripcions i donacions està habilitada a www.oncotrail.cat.