Les nacres en perill d’extinció
Escrit per Ràdio Palafrugell el 17 de Gener de 2020
- Totes les nacres censades per la Fundació Mar han mort a causa d’un paràsit.
- Miquel Ventura, director de la fundació reclama més implicació de les administracions.
En els darrers 10 anys la Fundació Mar ha estudiat les nacres mitjançant el projecte Silmar. De les 200 que havien censat a la Costa Brava, en l’últim estudi cap era viva. Per aquest motiu, les nacres es troben en perill d’extinció.
Miquel Ventura, director de la Fundació Mar ha visitat Ràdio Palafrugell per parlar d’aquesta informació avançada per Cadena Ser Girona. Ventura ha indicat que les nacres només es troben a la Mediterrània. En aquest sentit, fa 10 anys van inciar el projecte Silmar per estudiar aquesta i altres espècies bioindicadores.
La nacra (pinna nobilis) és el mol·lusc més gran del món i pot arribar a fer 1 metre d’alçada. A més, són bioindicadors de la qualitat de l’aigua. La mort de totes aquestes nacres censades té com principal culpable un paràsit que va aparèixer fa tres anys al sud del Mediterrani.
Segons explica Ventura, l’aparició d’aquest protozou també és conseqüència del canvi climàtic. Així, l’augment de la temperatura de l’aigua ha originat que aquest paràsit s’hagi activat i hagi posat en greu perill les nacres.
Miquel Ventura relata que hi ha diversos projectes a l’horitzó per intentar recuperar aquesta espècie. D’una banda, posant en quarentena els organismes vius per reproduir-los de artificialment i conèixer el seu cicle de vida. D’altra banda, també s’ha intentat recuperar les nacres a través de capturar larves de nacres que es troben al placton. De moment, però, aquesta darrer opció no va tenir èxit.
Implicació de les administracions
Des de la Fundació Mar expliquen que obtenir subvencions és cada vegada més complicat per la gran competència que hi ha. Per aquest motiu s’estan centrant en treballar amb pressupostos municipals. No obstant això, Ventura reclama una aposta i una estratègia del departament de Territori de la Generalitat.
A més, també fa una petició a les administracions locals per tal que dotin de pressupost a les entitats i fundacions com la Mar.
Així doncs, per tot això, les nacres es troben en perill d’extinció. Podeu recuperar la conversa íntegra amb Miquel Ventura, director de la Fundació Mar a l’enllaç.