La Policia de Palafrugell incrementa patrullatges i actuacions per reforçar la seguretat
Escrit per Ràdio Palafrugell el 19 de Febrer de 2025
- Laura Millán: “Volem que la gent pugui veure presència policial i, sobretot, transmetre tranquil·litat. Ves tranquil pel carrer, no t’ha de passar res”
- L’augment del 40% en els robatoris amb violència a Palafrugell es deu, en part, a una onada de set robatoris comesos per un mateix multireincident a principis del 2024, que ja ha estat detingut i empresonat
- A més, el 50% dels robatoris registrats es van concentrar en furts de mòbils a la sortida de la discoteca Costa Este, i molts petits robatoris en supermercats inicialment es classifiquen com a robatoris amb violència, tot i acabar rebaixats a furts als jutjats
La Policia Local de Palafrugell ha intensificat les actuacions per millorar la seguretat al poble. S’ha reforçat la presència de patrulles al centre i es fa un seguiment dels possibles incidents. L’objectiu és transmetre tranquil·litat a la ciutadania, arran de les últimes dades publicades, que mostren un agument d’alguns delictes. Ara bé, aquestes xifres “s’han de posar en context, perquè es deuen a una onada puntual de robatoris”, que ja s’ha resolt, segons explica l’alcaldessa, Laura Millán.
En una entrevista a l’Esmorzar de Ràdio Palafrugell, Millán admet que algunes dades poden resultar “alarmants”: un increment dels robatoris amb violència del 40% el 2024, amb 29 robatoris registrats. Ara bé, aquest canvi només es correspon a 11 delictes més en un any. I una part important es deu a una onada de 7 robatoris comesos a principis d’any per un delinqüent multireincident que va ser detingut i empresonat.
A més, 16 d’aquests robatoris es van produir a la zona de la discoteca Costa Este i, en el 50% dels casos, la policia va aconseguir localitzar els responsables.
També s’ha detectat un altre factor que influeix en aquestes dades: petits robatoris en supermercats que, en el moment de la denúncia, es cataloguen com a robatoris amb violència i intimidació. “Quan una persona intenta sostreure una ampolla d’oli o altres productes i, en la fugida, hi ha alguna empenta a un dependent o a un vigilant de seguretat, això es registra inicialment com a robatori amb violència”, detalla Millán. “Quan el cas arriba al jutjat, sovint es rebaixa a furt, però a nivell estadístic queda registrat com a robatori”.
Davant d’aquesta situació, la Policia Local ha intensificat la seva presència en zones sensibles i ha impulsat operacions concretes per transmetre una sensació de seguretat als ciutadans: “El que volem és que la gent pugui veure presència policial, que es facin actuacions concretes i, sobretot, transmetre tranquil·litat. Ves tranquil pel carrer, no t’ha de passar res. I que estem aquí per solucionar-ho i per resoldre-ho”.
Empadronament i ocupació: com es controla qui viu a Palafrugell?
L’Ajuntament de Palafrugell ha reforçat els controls per detectar padrons fraudulents i actuar contra ocupacions irregulars. Paral·lelament, també s’han intensificat les actuacions policials per fer front a l’augment de robatoris amb violència. L’alcaldessa, Laura Millán, ha detallat les accions que s’estan duent a terme per millorar la seguretat i el control de les dades de residents.
Millán ha explicat que l’Ajuntament ha impulsat un protocol per detectar empadronaments fraudulents i ocupacions il·legals. “Quan vam entrar al govern, vam detectar habitatges amb 14 o 15 persones empadronades, fins i tot alguns que estaven tapiats”, afirma l’alcaldessa. “Amb tot això ja estem treballant. Hem creat un protocol a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) per detectar padrons fraudulents i ocupacions delinqüencials i poder-hi actuar més ràpidament”.
Quan es detecta una irregularitat, l’Ajuntament inicia una denúncia d’ofici i ho notifica als propietaris. “La majoria de propietaris d’aquests habitatges són bancs o gestores, poques vegades he signat notificacions on el propietari sigui una persona física”, apunta Millán. “També avisem el propietari perquè prengui les mesures que consideri, però nosaltres fem la denúncia perquè s’iniciïn els tràmits legals”.
Pel que fa al procés d’empadronament en habitatges ocupats, l’alcaldessa ha deixat clar que l’empadronament no dona cap dret sobre la propietat, sinó que és simplement un registre per saber qui viu al municipi. Quan una persona sol·licita l’empadronament en un habitatge ocupat, l’Ajuntament envia la policia en tres ocasions diferents per comprovar que realment hi resideix. “Han de tenir els seus béns personals allà i estar-hi en diferents hores del dia perquè es pugui constatar que realment hi viuen”, explica Millán.
Blai Morlans Roig el 20 de Febrer de 2025 a les 2:05
Moltas gràcies Sra. Alcaldessa, feia moltíssima falta las patrullas policials a la nit, per revertir robatoris, i seguretat per els vianants