La Fredorada de gener del 1985
Escrit per Ràdio Palafrugell el 14 de Gener de 2020
- Amb Josep Pascual de l’Observatori de l’Estartit recordem el que va suposar la nevada del 12 i 13 de gener del 1985.
- Les temperatures d’aquell mes de gener van ser gèlides fet pel qual se’l coneix com La Fredorada del 1985.
Aquesta setmana amb Josep Pascual, a més de la previsió meteorològica també hem recordat que es compleixen 35 anys de la nevada del 12 i 13 de gener del 1985. Va ser un inici d’any marcat pel fred i se’l coneix com La Fredorada de gener del 1985.
Pels vols de Reis d’aquell gener de 1985 hi ha haver nevades en punts de la Costa Central i zones properes. En aquest sentit, en dies posteriors la cosa no va millorar. No obstant això, el vent que bufava destacable, amb humitat més aviat baixa, feia que els núvols seguessin escassos.
D’altra banda, a partir del dia 10 els vents s’anaven afeblint. Així, les baixes temperatures ambientals i en alçades mitjanes de la troposfera, amb un mar que es trobava a 13 ºC, va provocar la formació d’una petita depressió a la zona nord-occidental de la Mediterrània. Així, el dissabte, dia 12 de gener de 1985 va començar a nevar des de primera hora del matí. Va ser una nevada constant que va durar fins el migdia del dia 13.
A Calella de Palafrugell es va registrar gruixos de fins a 37 centímetres arran d’aquestes nevades. Així ho va immortalitzar Lluís Maimí Casanovas.
Temperatures gèlides
La temperatura rondava els 0ºC a la mateixa costa. El dia 12 la màxima a l’Estartit va ser de +1,6 ºC i la mínima de -1,3 ºC i el dia 13, +2,4 i -0,5 ºC respectivament. Josep Pascual destaca que va ser un dels episodis amb temperatures més baixes de les darreres dècades del segle XX. A més, remacara que el dia més fred a l’Estartit va ser el dia 15 amb una temperatura màxima de -0,1 ºC i una mínima, de -7,1 ºC, la temperatura més baixa enregistrada des del 1970.
Així doncs, amb bon motiu es coneix aquell inici d’any com La Fredorada de gener del 1985.
10 anys de la gran nevada del març del 2010
Dona la casualitat que el proper mes de març es compliran 10 anys de la darrera gran nevada al nostre municipi. En aquest sentit, recordem que des de l’àrea de Medi Ambient de Palafrugell organitzen unes jornades al voltant de meteorologia i canvi climàtic. Aquestes tindran lloc del 13 de febrer al 12 de març.
A més, en paral·lel, també s’està preparant una exposició fotogràfica per recordar les imatges que va deixar aquella nevada. Podeu enviar les vostres imatges al correu electrònic nevada2010@palafrugell.cat
Marc Heras, regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palafrugell ens explicava els detalls de la jornada en aquesta emissora. Podeu recuperar les paraules al voltant de la nevada del març del 2010 a l’enllaç.