Jordi Pina presenta El judici de la meva vida a Palafrugell
Escrit per Ràdio Palafrugell el 28 de Febrer de 2020
- A les 19h a la Biblioteca de Palafrugell explicarà els detalls de com va viure tot el judici de “El Procés” com advocat defensor de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull.
Aquesta tarda a les 19h Jordi Pina presenta El judici de la meva vida a Palafrugell, el llibre amb el que detalla com va viure el judici de “El Procés”. Abans de visitar la Biblioteca de Palafrugell, Pina ha concedit una entrevista a Ràdio Palafrugell per comentar diversos aspectes que es tracten en el llibre editat per Columna.
Jordi Pina porta 30 anys dedicats al dret penal, però sens dubte aquest judici l’ha marcat tant a nivell personal com professional. Per com s’ha desenvolupat, pels fets que ha hagut de viure i per la repercussió mediàtica del judici, són alguns dels aspectes que el defineixen com el judici de la seva vida.
En el primer capítol del llibre Pina se centra en explicar com va conèixer a Jordi Sánchez. Així, s’explica que tot va començar arran del judici per la consulta del 9N, tot i que amb l’exlíder de l’Assemblea també els unia l’amistat de les seves dues filles.
Una relació més enllà de la defensa
Així doncs, per la relació, cada vegada més estreta amb Jordi Sánchez, aquest judici també ha tingut una afectació a nivell personal i emocional més gran que en qualsevol altra procés.
En relació al judici, els fets es remunten després del referèndum de l’1 d’octubre. La jutgessa Carmen Lamela cita a declara a Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. Malgrat que no s’esperaven la bel·ligerància que es van trobar a Madrid, ja des del primer dia van veure que seria un procés llarg i amb molts entrebancs. D’altra banda, Pina, en un fragment del llibre també relata que per la posada en escena li van venir a la memòria els judicis contra els membre d’ETA.
L’esperança per sobre de tot
Malgrat que tots els indicis portaven a pensar que tot el peix estava venut, en el llibre Jordi Pina explica que sempre mantenien l’esperança que es fes justícia. De fet, ni el moment en que se’ls va decretar presó preventiva, s’esperaven que aquesta s’allargués durant un any.
D’altra banda, des del punt de vista d’advocat penalista, quan no s’aconsegueix l’absolució dels seus acusats això es percep com un fracàs. Tot i assumir aquest fracàs, Pina també troba aspectes positius associats a tot el procés judicial. En aquest sentit, destaca el fet d’haver-se pogut expressar i haver posat de manifest que els fets ocorreguts la tardor del 2017 no són constitutius de cap delicte de rebel·lió ni de sedició.
Per un altre costat, Jordi Pina també relata en El judici de la meva vida que en algun moment va sentir que no valia la pena continuar amb tot allò, pel fet que va deixar de creure amb la justícia espanyola. “El procediment va agafar unes connotacions polítiques que va fer que determinades resolucions, ras i curt, venien a dir que a vostè el fotem a la presó per independentista i perquè té unes idees que posa en risc la santa unitat de la pàtria espanyola, doncs et fa trontollar tots els esquemes”. No obstant això, en fred admet que no podia deixar a l’estacada a totes les persones que li havien fet confiança.
Amb el dubte de si hagués estat millor no declarar el 16 d’octubre
De nou l’esperança que s’acabi fent justícia, a nivell europeu, fa que Pina i la resta d’advocats dels presos polítics continuïn lluitant. Tot i que, lamentant que la llibertat de tots aquests anys no se’ls hi podrà retornar.
Per últim, en el llibre Pina planteja un dubte: si hagués estat millor que Jordi Sánchez no hagués anat a declarar el 16 d’octubre. Admet que encara no ha tingut temps de reflexionar-hi. Tot i que, explica que amb Sánchez en una darrera visita a la presó es van emplaçar a fer-ho amb una cervesa.
Podeu recuperar la conversa íntegra amb Jordi Pina que presenta El judici de la meva vida a Palafrugell al següent arxiu.