Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


En memòria de Ramir Lacasa, un cronista apassionat de Palafrugell

Escrit per el 20 de Novembre de 2024

Aquest passat diumenge, Palafrugell va acomiadar un dels seus grans cronistes: Ramir Lacasa Laosa. Nascut a Conca l’any 1958, Lacasa va arribar a Palafrugell el 1962 amb la seva família, que buscava una nova vida després d’haver residit a Niça. A partir d’aleshores, la nostra vila es va convertir en el centre del seu univers vital i creatiu.

Una trajectòria professional vinculada a la història

Tot i que la seva carrera professional el va dur a Barcelona, on es va diplomar en disseny i en desenvolupament de projectes d’enginyeria, especialitzant-se en carreteres i ponts, Lacasa mai va deixar de mantenir forts lligams amb Palafrugell. De fet, és aquí on va gestar la seva passió per la història i el patrimoni local, que el va portar a ser un autor i divulgador de gran reconeixement.

Els seus primers passos en la investigació històrica van sorgir a la infantesa, quan va trucar a la porta de can Frigolet per consultar el llibre de Torroella i Plaja sobre la història de Palafrugell. Aquella experiència li va despertar una passió per descobrir i documentar els racons, les històries i les persones de la seva vila.

Un llegat escrit

Ramir Lacasa deixa un llegat important en forma d’articles, llibres i el blog Palatio Frugelli, obert l’any 2008. Les seves publicacions inclouen el llibre Palafrugell. Racons i raons amb història (2018), un recull d’històries que aprofundeixen en el passat i les tradicions locals, amb un estil detallista i proper. Així en parlàvem amb ell a l’especial Sant Jordi d’aquell 2019.

Recentment, havia coescrit El carrer de la Caritat i la placeta d’en Bou (2024), presentat durant la passada Festa Major de Palafrugell. Ens va visitar amb les co-autores, l’Anna Maria Cuesta i la Montse Miró.

Des de 2011, col·laborava de manera habitual amb la Revista del Baix Empordà, on va publicar més de seixanta articles que destacaven per la seva precisió i sensibilitat. La seva tasca va ser reconeguda el 2020 amb el VII Premi d’articles periodístics Santi Massaguer.

Més enllà de l’historiador

Més enllà de la seva faceta com a historiador i cronista, Ramir Lacasa era conegut per ser una persona propera i agraïda. En la presentació del seu llibre, el 2018 al Museu del Suro de Palafrugell, va compartir la seva biografia amb un to senzill i emotiu, destacant l’amor per la seva terra i la gratitud envers totes aquelles persones que l’havien ajudat a fer realitat el seu somni de documentar la història de la vila.

Un comiat amb gratitud

Ramir Lacasa ens deixa a l’edat de 66 anys, després d’una vida dedicada a connectar el passat amb el present. Palafrugell perd un dels seus cronistes més apassionats, però el seu llegat queda viu en les pàgines que va escriure i en les generacions que inspirarà a descobrir i estimar la seva història.

Descansi en pau.

Etiquetes

Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).