En memòria de Ramir Lacasa, un cronista apassionat de Palafrugell
Escrit per Rafel Corbí el 20 de Novembre de 2024
Aquest passat diumenge, Palafrugell va acomiadar un dels seus grans cronistes: Ramir Lacasa Laosa. Nascut a Conca l’any 1958, Lacasa va arribar a Palafrugell el 1962 amb la seva família, que buscava una nova vida després d’haver residit a Niça. A partir d’aleshores, la nostra vila es va convertir en el centre del seu univers vital i creatiu.
Una trajectòria professional vinculada a la història
Tot i que la seva carrera professional el va dur a Barcelona, on es va diplomar en disseny i en desenvolupament de projectes d’enginyeria, especialitzant-se en carreteres i ponts, Lacasa mai va deixar de mantenir forts lligams amb Palafrugell. De fet, és aquí on va gestar la seva passió per la història i el patrimoni local, que el va portar a ser un autor i divulgador de gran reconeixement.
Els seus primers passos en la investigació històrica van sorgir a la infantesa, quan va trucar a la porta de can Frigolet per consultar el llibre de Torroella i Plaja sobre la història de Palafrugell. Aquella experiència li va despertar una passió per descobrir i documentar els racons, les històries i les persones de la seva vila.
Un llegat escrit
Ramir Lacasa deixa un llegat important en forma d’articles, llibres i el blog Palatio Frugelli, obert l’any 2008. Les seves publicacions inclouen el llibre Palafrugell. Racons i raons amb història (2018), un recull d’històries que aprofundeixen en el passat i les tradicions locals, amb un estil detallista i proper. Així en parlàvem amb ell a l’especial Sant Jordi d’aquell 2019.
Recentment, havia coescrit El carrer de la Caritat i la placeta d’en Bou (2024), presentat durant la passada Festa Major de Palafrugell. Ens va visitar amb les co-autores, l’Anna Maria Cuesta i la Montse Miró.
Des de 2011, col·laborava de manera habitual amb la Revista del Baix Empordà, on va publicar més de seixanta articles que destacaven per la seva precisió i sensibilitat. La seva tasca va ser reconeguda el 2020 amb el VII Premi d’articles periodístics Santi Massaguer.
Més enllà de l’historiador
Més enllà de la seva faceta com a historiador i cronista, Ramir Lacasa era conegut per ser una persona propera i agraïda. En la presentació del seu llibre, el 2018 al Museu del Suro de Palafrugell, va compartir la seva biografia amb un to senzill i emotiu, destacant l’amor per la seva terra i la gratitud envers totes aquelles persones que l’havien ajudat a fer realitat el seu somni de documentar la història de la vila.
Un comiat amb gratitud
Ramir Lacasa ens deixa a l’edat de 66 anys, després d’una vida dedicada a connectar el passat amb el present. Palafrugell perd un dels seus cronistes més apassionats, però el seu llegat queda viu en les pàgines que va escriure i en les generacions que inspirarà a descobrir i estimar la seva història.
Descansi en pau.