Els arquitectes proposen agilitzar a les llicències d’obres a les comarques de Girona fent una revisió tècnica prèvia
Escrit per Ràdio Palafrugell el 18 de Febrer de 2025
- El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya vol reduir els endarreriments en la concessió de llicències d’obres proposant un sistema de revisió tècnica prèvia dels projectes
- Això permetria als ajuntaments centrar-se només en l’anàlisi urbanística, reduint la burocràcia. Actualment, municipis com Begur, Palafrugell i Platja d’Aro triguen fins a deu mesos a atorgar llicències
El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya treballa en una solució per reduir els endarreriments en la concessió de llicències d’obres. Arcadi Viñas, secretari tècnic del col·legi, ha explicat en una entrevista al programa Supermatí a Ràdio Palafrugell que la proposta consisteix en una revisió tècnica prèvia dels projectes. D’aquesta manera, els ajuntaments només haurien de validar la part urbanística, cosa que podria accelerar significativament els tràmits i reduir la càrrega de feina de l’administració local.
Segons Viñas, “els ajuntaments han de revisar la part tècnica i la part urbanística d’un projecte per concedir la llicència. El que proposem és que el col·legi faci la revisió tècnica i que els ajuntaments només hagin de fer la urbanística. Això simplifica la feina i els facilita la tasca”.
Actualment, la llei d’urbanisme de Catalunya estableix que les llicències d’obra s’han d’atorgar en un màxim de dos mesos. No obstant això, molts municipis del Baix Empordà superen amb escreix aquest termini. Segons una enquesta del Col·legi d’Arquitectes, Begur i Castell-Platja d’Aro triguen prop de deu mesos, Palafrugell nou, Sant Feliu de Guíxols vuit i Palamós sis mesos.
Aquests endarreriments tenen un impacte directe en el sector de la construcció. Els promotors es troben amb dificultats per planificar les inversions, ja que els costos de materials i mà d’obra poden variar molt en un període de nou o deu mesos. “Una empresa constructora et pot fer un pressupost avui, però et diu que només és vàlid durant un mes. Amb els retards, els costos es disparen i qualsevol previsió econòmica queda destrossada”, ha explicat Viñas.
El Col·legi d’Arquitectes ja ha aplicat aquesta revisió prèvia a Barcelona amb bons resultats i treballa amb la Generalitat per estendre-la a tot Catalunya. “Estem treballant amb l’Oficina de Gestió Empresarial del Departament d’Economia per veure com podem implantar aquest sistema a tot el país”, ha detallat Viñas. Tot i això, encara cal definir protocols i unificar criteris entre els diferents municipis per garantir-ne l’eficàcia.