El Museu del Suro incorpora una impremta del segle XX
Escrit per Ràdio Palafrugell el 1 d'Agost de 2019
El Museu del Suro incorpora una impremta del segle XX, fruit d’una donació. Així, el seu fons suma el conjunt íntegre d’una impremta provinent de les filles de Josep Lladó Esteva.
El conjunt de la impremta s’havia conservat gràcies a la voluntat de Josep Lladó Esteva. En aquest sentit, Lladó va fer l’esforç de no fragmentar el conjunt amb la voluntat de que es conservés íntegre, donat el valor que té com a mostra de l’ofici d’impressor. A més, el conjunt conserva diverses tecnologies, des dels aparells més manuals fins a una impressora offset. Les filles de Josep Lladó han treballat per aconseguir la voluntat del seu pare i han donat la impremta íntegra al Museu del Suro, com explica a Ràdio Palafrugell, l’Àngela Martí, tècnica documentalista del Museu.
La col·lecció s’ha dipositat a La Galeria, gràcies a la col·laboració de la Fundació Vila Casas, que ha cedit l’espai. Així, es comença un període de neteja i restauració del fons. També és el moment per organitzar l’espai i preparar un programa de dinamització que permeti la divulgació del món de la impressió tradicional. A més, d’iniciar el treball en les vessants educatives i artístiques. D’altra banda, també permetrà mostrar els fons de que disposa el museu en relació a la impressió en paper de suro. Un projecte, però, que encara no té data per veure la llum com explica Martí.
El conjunt de la impremta la va adquirir Josep Lladó de la Impremta Viader de Sant Feliu de Guíxols, on hi treballava. Arts Gràfiques Guíxols és hereva de l’antiga Impremta Viader, pionera de la impressió sobre paper de suro a principis del segle XX. L’Àngel Martí explica com va anar a parar la màquina a mans de Lladó.
Octavi Viader va ser un important impressor de Sant Feliu de Guíxols que va imprimir, l’any 1905, un Quixot en paper de suro. De fet, el Museu en conserva dos exemplars dins la seva gran col·lecció de llibres, calendaris i targetes fets en paper de suro.
Ampliant el fons d’impremtes locals
Per altra banda, el Museu compta en el seu fons d’una col·lecció molt representativa de la tecnologia de les impremtes locals. Compta amb mostres procedents de la Impremta Palé, de Gràfiques Agustí, de la Impremta Sala, així com una impremta de postals de Fotografia Granés, etc…
Així, el Museu del Suro incorpora una impremta del segle XX, un perfecte complement al fons actual. Un donatiu que permet mostrar un ofici que està en vies d’extinció per la transformació de les impremtes cap al món digital. Un fons que complementa les múltiples propostes per donar a conèixer el patrimoni i oficis tradicionals que ofereix el Museu.