El Museu de la Mediterrània presenta el documental “Memòries d’una pandèmia”
Escrit per Ràdio Palafrugell el 11 de Març de 2022
- El projecte sorgeix d’una crida ciutadana impulsada per diferents museus per tal de recopilar els testimonis i les experiències de la població durant la crisi de la COVID-19.
- El documental i les cinc càpsules produïdes recullen el testimoni ciutadà de la crisi de la COVID-19 a Catalunya.
- El resultat final recull part del material cedit als museus i compte amb una gran presència la comunitat de Torroella de Montgrí.
Aquest divendres 11 de març, a les 19.00 h, el Museu de la Mediterrània presentarà públicament el documental ‘Memòries d’una pandèmia’, el resultat final d’un projecte de participació ciutadana impulsat per diferents museus de la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya i la Xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya.
Conjuntura històrica
L’abril del 2020 el Museu de la Mediterrània, igual que altres museus de tot Catalunya, va iniciar una campanya de recollida de documents, vídeos, imatges i objectes materials per testimoniar el pas de la COVID-19 al nostre territori. Molts veïns i veïnes de Torroella de Montgrí i dels pobles del voltant varen respondre a aquesta crida. Tot aquest material, i l’aportat per museus de tot Catalunya, ha estat treballat des d’una visió antropològica. Ara es publica el resultat d’aquesta crida que es materialitza en un documental i cinc càpsules audiovisuals recollides a la pàgina web memoriespandemia.cat
La pandèmia suposa un gran repte pels museus, ja que qüestiona la mateixa existència de la institució com a servei de la societat obert al públic. El projecte ‘Memòries d’una pandèmia’ sorgeix d’aquesta conjuntura històrica amb la voluntat de materialitzar les vivències de la societat en un moment especialment crític, preservant la memòria testimonial i creant així un espai de resiliència. Així ens ho explicava al matinal de Ràdio Palafrugell en Gerard Cruset, director del Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí
La mirada antropològica
Per tal de conferir singularitat al projecte, s’incorpora a l’equip la doctora en Antropologia i Comunicació Laia Ventura, que després d’un intens buidatge i inventariat de les aportacions, estableix cinc línies temàtiques que generen un relat transversal que cohesiona els ítems cedits: 1. Temps de pandèmia; 2. Paisatges de la pandèmia; 3. La ciutadania i el teixit comunitari; 4. Els sectors econòmics i professionals; 5. Les cures i col·lectius socials.
Cinc relats de pandèmia
Amb els materials classificats i es produeixen les píndoles audiovisuals a partir de les imatges, vídeos i documents als quals se sumen unes entrevistes en profunditat a alguns dels donants de la campanya que generen una narració complementària als elements rebuts.
Els cinc capítols relaten experiències i recullen testimonis viscuts sobretot a la primera fase de la pandèmia, des del confinament total, passant per la desescalada i fins a l’anomenada “nova normalitat”. Les vivències, contades des de la perspectiva ciutadana, tracten les conseqüències i desigualtats socials, econòmiques i humanes derivades de la crisi sanitària.
Presència de la població de Torroella de Montgrí
En tots els elements produïts hi ha una gran presència de veïns i veïnes de Torroella de Montgrí. Hi ha la presència de diferents persones que estaven en residències de gent gran de Torroella de Montgrí, hi ha la presència de diferents talls de vídeos de cantadors del Montgrí i hi ha una presència molt important dels veïns i veïnes del carrer Hospital de Torroella de Montgrí.
Museus participants
En el projecte hi participen un total de 14 museus repartits pel territori:
Museu d’Història de la Immigració de Catalunya
Museu Comarcal de Cervera
VINSEUM: Museu de les Cultures del Vi de Catalunya
Museu de l’Hospitalet
Museu de la Mediterrània
Museu de la Vida Rural
Museu de Mataró
Museu Torre Balldovina
Museu d’Història de Girona
Museu d’Història de Catalunya
Ecomuseu de les Valls d’Àneu
Museu Etnològic del Montseny, la Gabella
Museu d’Història de Cambrils
Museu de la Pesca de Palamós