El Consell Comarcal aposta pel foment d’un turisme responsable al Baix Empordà
Escrit per Ràdio Palafrugell el 24 de Juny de 2022
- Les estratègies han de permetre respectar el patrimoni i promoure comportaments responsables entre els visitants.
- Es defineix un seguit de bones pràctiques, així com una guia amb recomanacions per gaudir de la comarca de manera sostenible.
- L’acte de presentació del material s’ha fet a l’ermita de Sant Joan de Salelles.
El Consell Comarcal del Baix Empordà, a través de la seva àrea de Turisme, està treballant pel desenvolupament d’estratègies turístiques sostenibles que sensibilitzin el sector i fomentin pràctiques turístiques respectuoses amb la gent, l’entorn i el patrimoni que caracteritza la destinació.
En aquest sentit, s’ha elaborat un cartell que inclou un seguit de bones pràctiques en forma de decàleg que promouen un comportament responsable entre els turistes que visiten el Baix Empordà, destacant aspectes com el respecte a la cultura, el consum de producte local, la reducció de residus, l’ús de mitjans de transport sostenibles o la preservació de l’entorn, entre d’altres, tal com destaca el vicepresident primer i conseller de Turisme del Consell Comarcal del Baix Empordà, Xavier Dilmé.
S’ha procurat que les bones pràctiques siguin comunes a la realitat turística del Baix Empordà, tot i que s’ha posat especial atenció a certes necessitats que poden tenir els municipis de costa, els d’interior o els que formen part del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Així doncs, i entenent que les realitats d’uns i altres municipis poden ser diferents, s’han elaborat cinc versions del mateix cartell, destinant algunes de les bones pràctiques a cobrir aquestes necessitats concretes.
A més, aquest material s’acompanya de la guia de bones pràctiques ‘Al Baix Empordà apostem per un Turisme Responsable’, elaborada en format digital, la qual pretén ser una eina més de suport al sector per informar els visitants de les particularitats de la destinació i fomentar així comportaments responsables abans, durant i després de les seves estades.
El Baix Empordà és una destinació turística única, però també fràgil. Per aquest motiu, a través de la guia de bones pràctiques convidem als visitants a viure la comarca -sigui des de l’interior o de la costa-, les seves tradicions o el seu comerç, entre d’altres, però volem que ho gaudeixin de manera responsable i amb cura cap a l’entorn.
Xavier Dilmé, vicepresident primer i conseller de Turisme del Consell Comarcal del Baix Empordà
En la guia es diferencien certs apartats on s’accentua la necessitat d’adoptar una actitud responsable envers els possibles problemes que pot generar el turisme, o d’altres apartats més pràctics, on s’amplien les bones pràctiques definides als cartells i es faciliten recursos a l’usuari per actuar de manera sostenible.
La informació descrita, tant en els cartells com a la guia, està disponible en català, castellà, anglès i francès, i es distribuirà de manera gratuïta entre el sector turístic del Baix Empordà. Els cartells es facilitaran a les oficines de turisme i als Ajuntaments membres de la Comissió Turística comarcal, mentre que la guia s’enviarà a tot el sector públic i privat, per tal que es pugui lliurar a turistes i visitants. A més, es podrà trobar també a la pàgina web de turisme.
Estudi realitzat l’any 2019
Aquest material es crea a partir de l’estudi realitzat l’any 2019, ‘Proposta tècnica per al foment del turisme responsable‘, en el qual es va dur a terme una anàlisi general del turisme responsable, posant especial atenció en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), les iniciatives internacionals existents en matèria de sostenibilitat turística i a altres manuals de bones pràctiques, prenent-los de referència. A partir d’aquest estudi, es va crear una proposta de decàleg de bones pràctiques per a turistes responsables, que ha suposat la base del material creat posteriorment.
Presentació de la guia a Sant Joan Salelles
Per acabar, l’acte de presentació del material s’ha fet a l’ermita de Sant Joan de Salelles, al municipi de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, exemplificant el foment pel respecte a la natura i el patrimoni i fent evident la necessitat d’un correcte equilibri entre desenvolupament local i turisme.